vasa pravaPomoć prijedorske kancelarije Udruženja za pružanje besplatne pravne pomoći “Vaša prava” u prošloj godini zatražilo je više od hiljadu građana koji nemaju sredstava za angažovanje advokata.

Pravnik u ovoj kancelariji Danijela Milešević potvrdila je da se najveći broj građana obraćao za pomoć u rješavanju pitanja iz oblasti porodičnog prava, radnog prava, nasilja u porodici i socijalne zaštite.

“Ako je suditi prema problematici građana koji traže pomoć u zaštiti svojih prava, i dalje preovlađuju pitanja iz porodičnog prava, nasilja u porodici, razvoda braka i naplate alimentacije”, istakla je Mileševićeva.

Ona je dodala da je velikom broju nezaposlenih lica potrebna pomoć u pisanju odgovora na tužbe ili žalbi na presude po osnovu dugovanja za komunalne troškove, kao što su struja, voda, odvoz smeća, telefon, TV-pretplata.

“Veliki broj zaposlenih, naročito u oblasti tekstila, trgovine i ugostiteljstva, obraćao se ovoj kancelariji za zaštitu osnovnih prava koja proizilaze iz radnog odnosa, a koja veliki broj poslodavaca još nedovoljno poštuje. Najčešće se žale žene koje zbog trudnoće dobijaju otkaze”, navela je Mileševićeva.

Ona je posebno istakla lica izbjegla iz Hrvatske, koja su se najčešće žalila na odbijanje hrvatskog Zavoda za penzijsko osiguranje da obračuna srazmjerni dio invalidske penzije.

Mileševićeva je dodala i da je Kancelarija “Vaša prava”, uz standardna pitanja kojima se bavi, pokrenula još jedan projekat koji se odnosi, prije svega, na žene.

“Trenutno je u toku realizacija projekta u vezi sa zaštitom prava žena u BiH, sa akcentom na zabranu diskriminacije i posvećen je porodičnom i radnom pravu”, naglasila je Mileševićeva.

Ona je pohvalila spremnost lokalne administracije za saradnju sa kancelarijom Udruženja “Vaša prava”, ali i za organizovanje besplatne pravne pomoći u okviru Gradske uprave za osobe koje nemaju sredstava da angažuju stručna lica.

“Prema situaciji u ostalim opštinama i gradovima na teritoriji cijele BiH, pošto kancelarija `Vaša prava` pokriva 90 odsto BiH, Prijedor je u velikom broju slučajeva pozitivan primjer kako bi trebalo raditi u ovoj oblasti”, naglasila je Mileševićeva.

SRNA