Ročište na suđenju trinaestorici optuženih za zločine počinjene u prijedorskom selu Zecovi odgođeno je na Sudu Bosne i Hercegovine zbog nedolaska optuženog Duška Zorića.

Suđenje je ranije već nekoliko puta odgađano zbog nedolaska Zorića, koji se nalazi u Mostaru na izdržavanju zatvorske kazne za drugo krivično djelo. Kako je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) saznala izvan sudnice u Sudu BiH, kada je Sudska policija došla po Zorića da ga vozi na suđenje u Sarajevo, on se požalio na zdravstvene probleme.

Njegov branilac Dragoslav Perić kazao je u izjavi za BIRN BiH da Zorić odranije ima posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) i da mu je stanje dodatno pogoršano nakon što je doživio saobraćajni udes prilikom prevoza na jedno od prošlih ročišta. On je dodao da je i psiholog dao mišljenje da se treba promijeniti način prevoza optuženog.

Perić smatra da bi rješenje moglo biti u prebacivanju optuženog u neki od zatvora na području Sarajeva.

Za učešće u ubistvima najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti počinjenim u julu 1992. u Zecovima optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Ilija Zorić, Željko Grbić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Prema službenom rasporedu Suda BiH, ročište u ovom predmetu zakazano je za 31. januar.

BIRN