Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković pozvao je danas građane da se u nedjelju, 19. januara, uključe u bogojavljensku litiju od Crkve Svete Trojice do rijeke Sane i na dostojan način obilježe ovaj praznik, istovremeno šaljući poruku podrške narodu u Crnoj Gori koji se bori za spas svetinja.

“Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje da se priključe ovim tradicionalnim svečanostima u našem gradu. Ovogodišnja masovna litija će nositi poruku podrške pravoslavnom narodu i svetinjama u Crnoj Gori”, istakao je Đaković.

Đaković je, nakon današnje sjednice Organizacionog odbora bogojavljenske litije i plivanja za Časni krst, istakao da je u tehničkom smislu sve spremno za ovaj događaj.
“Vjerujem da će ovo biti izuzetno lijepa manifestacija, kao i do sada”, poručio je Đaković.

Protojerej stavrofor Mladen Majkić izjavio je da Crkvena opština Prijedor, prijedorska Gradska uprava i vjerujući narod sedmi put dočekuju bogojavljensko plivanje za Časni krst.

“Sve službe obavljaju svoje zadatke u organizaciji ovog svenarodnog događaja u Prijedoru”, rekao je Majkić.

Majkić je najavio da će sutra u 17.00 časova u Hramu Svete Trojice u Prijedoru svi učesnici u plivanju za Časni krst potpisati izjave da to čine dobrovoljno i na vlastitu odgovornost – spremni duhom i tijelom.

“Slobodno možemo reći da je ovo jedan svenarodni događaj tako nenametljiv koji se događa spontano i okuplja najveći broj učesnika. Na taj način pokazujemo dostojanstvo i miroljubivost naše svete vjere hrišćanske i šaljemo poruku mira, ljubavi i dobra svim ljudima sa kojima živimo”, rekao je Majkić.

Prema programu manifestacije, u nedjelju, na Bogojavljenje, u 9.00 časova biće služena liturgija, u 11.00 časova počinje velika bogojavljenska litija ulicama Prijedora, dok je spuštanje krsta u vodu i početak plivanja zakazan za 12.00 časova.

Iz Organizacionog odbora je najavljeno je da će u programu njegovanja bogojavljenskog običaja učestvovati kulturno-umjetnička društva “Dr Mladen Stojanović” i “Milan Egić”, oficiri vojske i policije, sveštenici i predstavnici Gradske uprave, a očekuju da im se pridruže i mnogobrojni Prijedorčani.

Pokrovitelji događaja su crkvena opština Prijedor i prijedorska Gradska uprava.

Pobjednik prvih pet godina plivanja za Časni krst u Prijedoru i osvajač zlatnika bio je Danijel Drljača, dok je prošle godine to bio Stefan Paunović.

www.prijedorgrad.org