Rukovodstvo Policijske uprave Prijedor danas, 16.01.2020. godine, održalo je redovnu konferencija za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada za proteklu 2019. godinu.

U uvodnom izlaganju načelnik PU Prijedor Sretoja Vujanović, naveo je da je na operativnom području ove Uprave, održano zadovoljavajuće stanje bezbjednosti. On je ponovo podsjetio na tragičan događaj koji je bitno uznemirio pripadnike policije ali i širu javnost tokom 2019. godine a radi se o pogibiji policijskog službenika Tubin Slađenka.

U izvještajnom periodu ukupno je evidentirano 1052 krivična djela, što je za oko 7 % više nego u uporednom periodu. Po nepoznatom izvršiocu počinjeno je 451 krivično djelo ili 43% od ukupnog broja evidentiranih. Procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 66 % dok ukupna rasvijetljenost iznosi 85%.

Načelnik je naveo da je u izvještajnom periodu evidentirano pet KD „Razbojništva“ od kojih su tri rasvijetljena kao i jedno KD Razbojništvo po NN iz predhodnog perioda. Procenat rasvjetljenosti ovih krivičnih djela iznosi 67% a u toku je intenzivan rad na rasvjetljavanju dva KD Razbojništva. Ovom prilikom izdvojio je pozitivne primjere policijskog postupanja na rasvjetljavanju dva KD Razbojništva u 2019. godini, kada su identifikovani i lišeni slobode izvršioci KD Razbojništva nad radnicom u sportskoj kladionici, kao i nad više državljana Turske.

Tokom 2019. godine, aktivnosti na otkrivanju krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta su konstatano u prioritetu, a posebno krivična djela koruptivnog karaktera. Evidentirano je 68 krivičnih djela a materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima, kao i stečena protivpravna imovinska korist iznosi oko 2.400.000,00 KM.

Načelnik je naveo da je u 2019. godini ukupno je evidentirano i kontrolisano 827 migranta (prethodne goine 334). Najveći broj lica je iz Pakistana, Sirije i Iraka. Evidentirano je pet krivičnih djela “Krijumčarenje lica“ izvršenih od strane pet lica a na štetu 31 migranta kao i 1 KD „Oštećenje i oduzimanje tuđe stvari“ nad putničkim automobilom izvršeno od strane migranta iz Maroka.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja u 2019. godini evidentirano je 17 saobraćajnih nezgoda u kojim je smrtno stradalo 17 lica (6 vozača PA, 2 vozača traktora, 2 motociklista 2 lice koja su se prevozilo na traktoru, 1 suvozač, 1 biciklista i 3 pješaka) dok je u istom periodu prethodne godine smrtno stadalo 14 lica. Najveći broj saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima dogodio se na području Kozarske Dubice. On je takođe istakao da su tri saobraćajne nezgode sa smrtnom posljedicom, u kojima su se vozači udaljili sa lica mjesta u vrlo kratkom roku rasvijetljene.

Načelnik Policijske uprave Prijedor ovom prilikom se zahvalio svim predstavnicima republičkih institucija, lokalnih zajednica i inspekcijskih organa, predstavnicima medija, udruženja i organizacija sa kojima se susrećemo u radu prilikom primjene javnih ovlaštenja i na kraju građanima, koji su dali svoj doprinos očuvanju povoljnog stepena bezbjednosti na području ove regije.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović rekao je da je u toku 2019. godine od ukupnog broja prijavljenih i evidentiranih krivičnih djela 889 iz oblasti opšteg kriminaliteta, 68 privrednog kriminaliteta, 48 iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, te 47 iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela, nadležnom tužilaštvu podneseno je ukupno 949 izvještaja protiv 910 lica, od kojih su 337 povratnici u vršenju KD a evidentirano je i 25 maloljetnih izvršilaca krivičnih djela.

Od 889 KD opšteg kriminaliteta 452 KD su počinjena od strane nepoznatog počinioca. Najviše ih je iz oblasti imovinskih delikata 533, od čega se najveći dio odnosi na krađe 218, teške krađe 130 i prevare 40. KD protiv imovine je evidentirano 11 % više u odnosu na prethodnu godinu ali je ovaj trend povećanja pratio i odgovarajući procenat rasvjetljenosti ovih KD po NN izvršiocu od 63,5 %.

Krivičnih djela koja se odnose na otuđenje vozila evidentirano je ukupno 11 a rasvjetljeno ih je devet. Pored toga pronađena su i 2 vozila za kojima je bila raspisana potraga od strane Interpola.

Protiv života i tijela evidentirano je ukupno 89 KD od čega je 11 počinjeno od strane NN izvršioca i sva su rasvjetljena.

U izvještajnom periodu iz oblasti zloupotrebe opojnih droga nadležnim tužilaštvima je podneseno 48 izvještaja o počinjenim KD a nadležnom sudu je podnesen 31 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv lica koja su počinila prekršaje iz ove oblasti. Oduzete su određene količine različitih vrsta opojnih droga.

Načelnik Sektora policije Mario Milašin je naveo, da je u izvještajnom periodu iz oblasti javnog reda i mira ukupno evidentirano 403 narušavanja JRM-a odnosno 518 prekršaja te da je stanje u ovoj oblasti zadovoljavajuće.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja tokom protekle 2019. godine, ukupno je evidentirano 950 saobraćajnih nezgoda, od kojih 17 sa smrtno stradalim licima. Ukupno je evidentirano 29.619 prekršaja odnosno 4000 prekršaja više ili 16% u odnosu na uporedni period. Iz saobraćaja su isključena 3196 vozača, od čega 2595 vozača zbog vožnje pod uticajem alkohola ili 18% više u odnosu na isti period prethodne godine. Iz saobraćaja je isključeno 1004 vozila. Najčešći uzroci SN su alkohol 173 SN, strana kretanja 155, neprilagođena brzina 140 SN što čini oko 50% uzroka svih saobraćajnih nezgoda.

Nakon pres konferecije upriličen je tradicionalni novogodišnji prijem i druženje sa novinarima, na kojem je konstatovana korektna, profesionalna i objektivna saradnja policije i medija. Sa željom da se i dalje nastavi dobar vid saradnje, načelnik Sretoja Vujanović prisutnima je poželio srećnu i uspješnu 2020. godinu.

PU Prijedor