Trgovci, ugostitelji i hotelijeri u Republici Srpskoj ovih dana imaju razloga za zadovoljstvo, jer su tokom proteklih praznika i te kako napunili kase, što potvrđuju i podaci Poreske uprave RS, prema kojima je promet za samo pet dana premašio 105 miliona KM.

Posljednji dani decembra tradicionalno su odlična prilika za zaradu, jer praznična euforija ponese potrošače da tokom praznika kupuju nekontrolisano, a mnogi potroše čak i više nego što imaju.

Prehrambeni proizvodi koji su neizostavan dio praznične trpeze, piće, novogodišnji pokloni, igračke, slatkiši samo su neki od artikala za kojima je prethodnih dana vladala ogromna potražnja. U tržnim centrima zabilježene su velike gužve, a mjesto više tražilo se u gotovo svim kafićima, barovima i restoranima. U Poreskoj upravi RS ističu da je ukupan evidentirani promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji od 28. decembra prošle do 1. januara ove godine dostigao 105,52 miliona maraka.

Predsjednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu RS Željko Tatić kaže da su ugostitelji zadovoljni zaradom.

– Kafići i restorani su bili puni i danju i noću tokom praznika. Stigli su mnogi naši građani iz dijaspore koji su u najvećoj mjeri i podigli promet. Došlo je i dosta turista iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, iako se čini da je ovih praznika bilo manje stranih gostiju nego ranijih godina. Puni su bili i hoteli i moteli – rekao je Tatić.

Istakao je da je promet tokom prazničnih dana zasigurno daleko veći od zvaničnih podataka, jer se, kako tvrdi, ne evidentira sva prodata roba.

– Nelojalna konkurencija je ono što nas i dalje muči. Javna je tajna da pojedini ugostiteljski objekti kad god mogu ne izdaju račune i tako je bilo i tokom praznika. Da su inspekcijske kontrole bile povećane, ukupan evidentirani promet bi bio veći – kategoričan je Tatić.

Da je u kasama daleko više novca nego što prikazuje zvanična statistika slaže se i predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banjaluka Bogdan Marjanović.

– Ostvareni pazar je bar dva puta veći od onog koji je prikazan. Priča se da se ne prijavljuje ni jedna trećina prihoda, ali uvođenjem novih kasa, koje se najavljuju već neko vrijeme, taj problem će biti riješen – ističe Marjanović.

Dodao je da je i ovih praznika najveći dio kolača otišao trgovačkim centrima, navodeći da je u malim prodavnicama svake godine pazar sve tanji.

– U malim prodavnicama prihod je ovih dana manji za desetak odsto u odnosu na godinu ranije, a u narednim danima očekujemo totalni pad pazara, jer će potrošači kupovati samo mlijeko i hljeb. Posljedice odliva stanovnika se i te kako osjete, a i oni koji su tu kupuju u velikim marketima. Na području banjalučke regije trenutno ima oko 220 malih prodavnica, a prije samo nekoliko godina bilo ih je više od 1.000 – kazao je Marjanović.

Potrošačka manija u Srpskoj, tvrdi izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić, kreće već početkom decembra i završava se oko 20. januara, kada prođe Jovandan, jedna od najčešćih slava na ovim prostorima.

– Tokom prazničnih dana trgovci obično uspiju da prodaju sve ono što inače ne mogu. U tim danima mnogo je problema sa robom sa isteklim rokovima, neispravnim deklaracijama, ali zbog praznične euforije ljudi ne obraćaju pažnju na takve stvari. Obično uoče da su prevareni kad bude kasno – kazala je Marićeva.

Kolone pred kasama
Murisa Marić kaže da je psihologija tržnih centara takva da potrošač kupuje sve ono što mu je oku lijepo, iako za to ne postoji stvarna potreba.

– Prethodnih dana smo u tržnim centrima mogli vidjeti kolone potrošača na svim kasama, građani su gurali po nekoliko kolica u kojima je bilo svega, od hrane, pića, garderobe do bespotrebnih sitnica. Svijetleći izlozi i reklame su mamac koji tjera građane da isprazne novčanik – rekla je Marićeva.

Glas Srpske