Prijedorsko kino „Kozara“ lani je ugostilo više od 30.000 ljubitelja filmske umjetnosti, što je rekordan broj gledalaca ne samo nakon digitalizacije kina nego i u cijelom poslijeratnom periodu.

Direktorica Centra za prikazivanje filmova Prijedor Anita Hodžić ocijenila je da je ovaj rezultat posljedica niza okolnosti.

„Godinu su obilježili veliki svjetski hitovi, kao i kvalitetna domaća produkcija. Broj školskih posjeta povećali smo za čitavih 50 odsto, a imali smo i više filmskih revija – sve to skupa doprinijelo je tome da broj gledalaca sa 27.000 u 2018. povećamo za više od 3.000 lani“, rekla je Hodžićeva Srni.

U jedinom prijedorskom bioskopu u 2019. godini prikazano je više od 100 filmova u oko 750 projekcija, a najgledaniji su bili „Kralj lavova“ /2.639/, „Balkanska međa“ /1.725/, „Taksi bluz“ /1.562/ i „Zaleđeno kraljevstvo 2“ /1.324/.

„Više od 3.000 učenika osnovnih i srednjih škola sa svojim učiteljima, nastavnicima i profesorima pogledalo je po promotivnim cijenama ulaznica filmove prilagođene uzrastu djece u dnevnim terminima koje škole same odaberu, a lani ih je bilo 2.000. Osim iz Prijedora, ove godine imali smo đake iz Novog Grada, Ribnika i Kostajnice“, naglasila je Hodžićeva.

Ona je dodala da su tokom 2019. godine organizovane revije domaćeg, njemačkog i iranskog filma, a po prvi put i španskog, te da je u okviru prve Prijedorske zime krajem godine priređena revija crtanih i dječijih filmova.

„U posljednjih nekoliko godina, zbog trenda odlaska ljudi, mi svoje planove pravimo tako da nam je primarni cilj zadržati publiku na nivou prethodne godine. Da se i to desilo, smatrali bismo to uspjehom i bili zadovoljni, a ovo povećanje broja gledalaca dodatni je razlog za zadovoljstvo“, istakla je Hodžićeva.

Kino „Kozara“ i 2019. bilo je domaćin radioničkom dijelu „Viva festivala“ i učestvovalo, kao i svake godine, u Prijedorskom ljetu kulture, dok je i u kino sali i u Ljetnoj bašti, kojom takođe upravlja Javna ustanova Centar za prikazivanje filmova Prijedor, organizovan veliki broj javnih skupova kao što su tribine, koncerti, večeri folklora, maskenbal, gastro prezentacija, humanitarne akcije i klizalište.

SRNA
Foto – ilustracija