U Prijedoru će u nedjelju, 19. januara, biti organizovana bogojavljenska litija i plivanje u rijeci Sani za časni krst.

Protojerej stavrofor Mladen Majkić rekao je nakon sjednice Organizacionog odbora da pravoslavna crkvena opština Prijedor, grad Prijedor i vjerujući narod dočekuju po sedmi put manifestaciju da se pliva za časni krst o Bogojavljenju.

“Ovaj događaj nije samo takmičenje tako da pozivamo sve ljude dobre volje da se toga dana okupimo, najprije na svetoj liturgiji u hramu Svete Trojice, a u 11.00 časova kreće svečana litija ispred samoga hrama. Zamolio bih sve učesnike litije da se učestvuje u samoj litiji, da se ne odlazi prije na odreditše gdje će se plivati”, rekao je Majkić.

On je naglasio da sve učesnike treba da rukovodi želja da se toga dana pojave na rijeci.

“Svaka naša rijeka predstavlja rijeku Jordan u kojoj je kršten Isus i oni koji neće plivati slobodno mogu da se umiju vodom u rijeci koja će biti osveštana”, dodao je Majkić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da su grad i crkva organizatori ovog događaja koji se u Prijedoru održava već sedmi put.

“Plivaju svi odvažni, mladi ljudi koji poštuju ovaj pravoslavni običaj i već nekoliko godina učestvuju i žene. Svima želim dobro zdravlje i da dobro isplivaju, a pozivam sve građane da se pridruže i podrže plivače”, dodao je Đaković.

Član Organizacionog odbora ispred plivača Igor Suvajac potvrdio je da su prijave u toku i da već ima 40 zainteresovanih plivača, a među njima i dvije žene.

“Svi zainteresovani za plivanje na Bogojavljenje trebaju se prijaviti do 18. januara u 17.00 časova putem Fejsbuka ili broja 065/397-684, kada ćemo formirati završni spisak i nakon sastanka na večernjoj molitvi svako od prijavljenih će potpisati izjavu da u vodu ulazi na sopstvenu odgovornost”, rekao je Suvajac.

On je dodao da se i ove godine očekuje između 40 i 50 plivača, među kojima su i dvije žene – majka i kćerka, a da jedna djevojka koja je lani plivala ove godine neće jer je trudna.

Pobjednik prvih pet godina i osvajač zlatnika bio je Danijel Drljača, a prošle godine je to bio Stefan Paunović.

www.prijedorgrad.org