U Narodnom pozorištu u Sarajevu sinoć je održan 10. Božićni koncert koji je organizovalo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” Sarajevo kojem je prisustvovao i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Koncert je otvorio renomirani hor Srpskog pjevačkog društva “Vila” iz Prijedora, Mokranjčevim Božićnim troparom “Roždestvo tvoje”.

Tokom koncerta izvedene su kompozicije “Marijo slavna”, “Božić, Božić” i “Anđeli pjevaju” nepoznatih autora, a u aranžmanima Dušana Pokrajčića, “Bogorodice djevo” Sergeja Vasiljeviča Rahmanjinova, te “Tijelo Hristovo” Miodraga Govedarice.

Prikazom srpskih igara iz Sarajevskog polja, “Prosvjetin” jubilej obilježio je i Akademski kulturni centar “Seljo” iz Sarajeva, koji je prošle godine proslavio 70 godina postojanja.Oni su na ovom koncertu izveli srpske igre iz sarajevsokog polja.

Na sceni Narodnog pozorišta, između ostalog, izvedeno je nekoliko dueta iz najpopularnijeg božićnog baleta “Krcko Oraščić”, Petra Iljiča Čajkovskog.

Koncert je zatvorio sarajevski Mješoviti kamerni hor “Lola”, pod dirigentskom palicom Josipa Katavića.U proteklih deset godina gosti SPKD “Prosvjeta” Sarajevo na božićnim koncertima nastupilo devet renomiranih horova iz Bosne i Hercegovine, 14 grupa i amsambala, te više od 40 solista odnosno skoro 500 umjetnika i izvođača koji su postali dio ove tradicije.

Gradska uprava Prijedor finansiranjem troškova prevoza podržala je ovaj nastup “Vile” u Sarajevu. Koncert će na javnim servisima biti emitovan na Božić, 7. januara.

www.prijedorgrad.ord