Nacionalni park “Kozara” u 2019. godini imao je oko 122.000 posjetilaca, izjavio je direktor ovog javnog preduzeća Dragan Romčević.

“To nije najveći zabilježni broj posjetilaca godišnje. Rekord smo imali 2018. sa oko 130.000 ljudi, ali smo i prošlogodišnjim brojem veoma zadovoljni kada se uzmu u obzir vremenske prilike”, rekao je Romčević Srni.

On je podsjetio da je 2018. godine ski-sezona trajala i u martu i da su proljeće i ljeto bili bez mnogo padavina, za razliku od prošle godine kada je bilo mnogo manje skijaških dana i kada su velike padavine trajale do polovine jula.

Romčević je pozdravio završetak asfaltiranja regionalnog puta Mrakovica – Podgradci, nove i savremene putne komunikacije koja će znatno olakšati dolazak u Nacionalni park “Kozara” posjetiocima iz Gradiške i Laktaša, a i Banjalučanima će biti opcija osim puta preko Kozarca koji su do sada koristili.

“Asfaltna podloga u cijelosti je završena, ostalo je da se još uradi prateća infrastruktura. Očekujemo da i ovaj putni pravac od ove godine znatno doprinese povećanju broja posjetilaca naše planine”, istakao je Romčević.

On je pozdravio najavu gradonačelnika Prijedora i Skupštine grada da se, osim u gradskoj zoni, jedan savremeni javni toalet postavi i na Mrakovici, dodajući da je u funkciji jedan stacionarni javni toalet kod muzejskog zdanja, te po jedan pokretni kod vodotornja na ski-stazi Kozara 1 i na putu između motela “Bijele vode” i upravne zgrade Nacionalnog parka “Kozara”.

“U ovoj godini očekujemo da se završi zaobilaznica koja će znatno rasteretiti saobraćaj u blizini skijališta budući da će omogućiti kružni saobraćaj od staza ka putu koji vodi do Titove vile. Vozači se više neće morati okretati na platou kod parkinga da bi se vratili na glavni put nego će moći produžiti ovim pravcem i na glavni put uljkučiti se kod sadašnjeg skretanja za Titovu vilu”, pojasnio je Romčević.

On je naveo da je u pitanju investicija od 200.000 KM za koju je početnih 80.000 KM obezbijedio grad Prijedor.

Redovna cijena ulaznica u Nacionalni park “Kozara” je dvije KM za odrasle, a jedna KM za djecu. Cijena godišnje ulaznice je 30 KM, polugodišnje 20 KM, a cijena godišnje ulaznice za putničko vozilo iznosi 100 KM i putnici u vozilu ne plaćaju ulaz u Park.

SRNA