Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da Gradska uprava ima vrlo korektne odnose sa svim organizacijama proisteklim iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

– I u 2019. godini smo se ispomagali i trudili da se nastavi dalje raditi u interesu i po planovima svih organizacija koje predstavljaju boračke kategorije – rekao je Đaković novinarima u Prijedoru.

On je izjavio da je današnji prijem za predstavnike organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata organizovan i u povodu novogodišnjih i božićnih praznika, ali prvenstveno povodom 9. januara – Dana Republike.

– Ovdje su predstavnici najzaslužnijih kategorija koje su stvarale Republiku Srpsku i svojim životima ojačavale njene temelje. Složili smo se da mi i dalje stojimo kao čuvari Republike Srpske na braniku sa željom da se u njoj korektno živi, da se poboljšavaju uslovi svim građanima, za šta ćemo se i dalje zalagati – poručio je Đaković.

Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Zoran Predojević izrazio je veliko zadovoljstvo odnosom lokalne zajednice prema članstvu ove organizacije i najvećim problemima.

– Ovo nije samo susret ratnih drugova nego ljudi koji Dan Republike doživljavaju kao najveći praznik i u porodici i u organizaciji jer je za taj datum poginulo 23.000 najboljih sinova Vojske Republike Srpske i hoću da naglasim da je među njima bilo sedam odsto nesrba – dodao je Predojević.

Predsjednik Skupštine Udruženja ratnih vojnih zarbljenika i logoraša regije Prijedor Vojislav Kondić zahvalio je Gradskoj upravi za prijem i konstantnu podršku boračkim kategorijama.

– Deveti januar za nas stvaraoce, borce, članove porodica poginulih boraca, ratne zarobljenike i logoraše, dan je kad je osnovana Republika Srpska i kad je donesena odluka o opstanku srpskog naroda na području BiH – istakao je Kondić.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila grada Prijedora Zdravka Karlica rekla je da je ovaj prijem dobra prilika da se razgovara o problemima populacije koju predstavlja, o riješenim stvarima i o onome šta slijedi.

Prijemu su prisustvovali i predstavnici Organizacije rezervnih vojnih starješina i jedno dijete poginulog borca, a nakon prijema delegacije su položile vijence na spomenik “Za Krst časni”.

Svečani prijem potom je priređen i u prostorijama Boračke organizacije grada Prijedora.

Obilježavanje Dana Republike u Prijedoru nastavlja se svečanom akademijom u organizaciji Gradske uprave, a koja će biti održana u srijedu, 8. januara, u Pozorištu Prijedor u 19.00 časova.

U programu svečane akademije učestvovće hor Srpskog pjevačkog društva “Vila” Prijedor, vokalna grupa Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor, etno-grupa “Trag” iz Laktaša i učenici prijedorskih srednjih škola, a prisutnima će se obratiti gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Ovogodišnje obilježavanje Dana Republike završava se projekcijom dokumentarnog filma o majoru Milanu Tepiću autora Nedeljka Lajšića u četvrtak, 9. januara, u kinu “Kozara” u 19.00 časova.

SRNA-RTRS