kud kozara-villach 2Protekle subote Kulturno-umjetničko društvo „Kozara“ iz Prijedora učestvovalo je na 5. Međunarodnom susretu foklora tromeđe u austrijskom gradu Villachu.

Organizator ove folklorne manifestacije bio je Srpski klub „Nikola Tesla“ iz ovog austrijskog grada koji se nalazi na rijeci Dravi, gotovo na tromeđi Austrije, Italije i Slovenije.

Osim domaćina manifestacije iz Austrije i naših Prijedorčana učestvovali su i KUD „Božuri“ Liezen (Austrija), SK „Nikola Tesla“ Linz (Austrija), SK „Balkan“ Spittal (Austrija), SKD „Zavičaj“ Klagenfurt (Austrija), “Volkstanzgruppe“ Villach (Austrija), KPŠHD „Vuk Karadžić“ Radovljica (Slovenija), KUD „Pontes mostovi“ Trst (Italija) i KUD „Milovan Gajić“ Petrovo (Republika Srpska).

kud kozara-villach 1Prema riječima Mladena Stakića, umjetničkog rukovodioca KUD „Kozara“, Prijedorčani su odlično dočekani a domaćinima su se odužili na pravi način, igrom i sjajnim nastupom.

„Predstavili smo se našim najatraktivnijim igrama. I domaća publika a i ostali prisutni gosti iz drugih društava bili su oduševljeni našim ‘Šopskim igrama’, ‘Igrama iz Velike Pčinje’ i ‘Makedonijom’. Mislim da smo na najbolji mogući način predstavili i samo društvo i grad Prijedor. Ostvarili smo brojne kontakte i dobili nove pozive za gostovanja“, dodao je Stakić.

Foto – KUD „Kozara“ Prijedor
kud kozara-villach 3 kud kozara-villach 4 kud kozara-villach 5