avaz-pariz-jovanka sopalovic (1)-U Parizu je haos. Od srijede, od kada su se desila ubistva deset novinara časopisa “Charlie Hebdo” i dva policajca, vlada vanredno stanje. Na svakom koraku su policajci i vojska i sve podsjeća na neku ratnu zonu iz akcionih filmova – kaže u razgovoru za “Dnevni avaz” Jovanka Šopalović (35), Prijedorčanka koja živi i radi u Parizu i jedan je od najtraženijih modela u Evropi.

Prava trauma

Redakcija časopisa “Charlie Hebdo” udaljena je od Jovankinog stana skoro dva kilometra i ona se, kako ističe, veoma uplašila kada je u srijedu čula pucnje.

– Svi smo u velikom šoku. Još ne shvatamo šta se dešava. Kada se desila pucnjava, izašla sam ispred zgrade, ali nam je policija odmah naredila da se vratimo u svoje domove. U stalnom sam kontaktu sa prijateljicama koje žive u neposrednoj blizini redakcije časopisa “Charlie Hebdo”. One su preživjele pravu traumu. Neke od njih, koje nisu bile u stanovima, u svoje domove mogle su ući tek nakon detaljnog pregleda, a morale su pokazati policajcima legitimacije i dokazati da tu žive – kaže Jovanka.

Još dugo vremena će, kako kaže poznati model i manekenka, trebati da se život u Parizu normalizira.

– Na ulicama je vrlo mali broj ljudi. U prva dva dana ni na najprometnijim ulicama nije bilo mnogo automobila, većinom samo vozila gradskog prijevoza i taksiji. U toku su velika sniženja i rasprodaje u buticima, ali nikome ne pada na pamet kupovina tako da su radnje prazne. U ovom periodu u Parizu se u radnjama čekalo po nekoliko sati na kasama – nastavlja Šopalović.

avaz-pariz-jovanka sopalovic (2)Mart i april

Posljednji teroristički čin u Parizu osuđuju i Jovankine komšije iz zgrade, koji su muslimani.

– Ni njima nije jasno šta se dešava i zašto se ovo moralo dogoditi. Stalno ističu da ovo nema nikakve veze s islamom i da počinioci strašnog zločina nisu pravi vjernici nego neki nenormalni fanatici – kaže Jovanka.
Nakon teških tema, Jovanka je podijelila s nama i sretnu vijest da je prije nekoliko mjeseci rodila sina.

– Postala sam majka i to je za mene nešto najljepše na svijetu. Rodila sam sinčića, kojem sam, po svom ocu, dala ime Milovan. Suprug Janik maksimalno me pazi i ne dozvoljava mi da išta radim po kući. Zbog rođenja sina, pauzirala sam nekoliko mjeseci u poslu, ali sada se vraćam na velika vrata. Već imam ugovoreno nekoliko kampanja u martu i aprilu. Pokazat ću da još nisam za staro gvožde. U 2014. godini, radila sam nekoliko vrhunskih revija. Najzanimljivija je bila ona na kojoj sam nosila haljinu od čokolade, koja je bila teška 15 kilograma – kaže tridesetpetogodišnji model.

Pored posla modela, Jovanka se u budućnosti želi posvetiti glumačkoj i rediteljskoj karijeri.

– Zadovoljna sam kako je prošao moj kratkometražni prvjenac “Pari”. Već nekoliko godina radim sa suprugom Janikom na dugometražnom filmu, ali teško je pronaći sponzore i distributere za ovaj veliki projekt – kaže Šopalović.

Prijateljstvo s glumicom Žili Gaje

Jovanka je već nekoliko godina prijateljica s glumicom Žili Gaje (Julie Gayet, 42), koja je u vezi s francuskim predsjednikom Fransoom Olandom (Francois Holland, 60).

– S Gaje sam se upoznala 2003., a 2011. i 2012. zajedno smo učestvovale u “Utrci princeza” u reliju. Radi se o utrci namijenjenoj isključivo ženama, koje od Pariza do Monte Karla voze stare automobile. Zajedno smo radile i jednu kampanju. Sa Žili intenzivno sam se družila i na Kanskom festivalu 2013. – kaže Šopalović.

Dnevni avaz