Učiteljica Milana Ćulibrk iz Osnovne škole “Doktor Mladen Stojanović”iz Ljubije kod Prijedora jedna je od deset najkreativnijih i najinovativnijih prosvjetnih radnika u BiH.

Ovu vrijednu, mladu učiteljicu nagradio je Centar za obrazovne inicijative “Step baj step”, uz podršku univerzitetskih profesora i nagrađivanih nastavnika.

Đacima sama šije kostime za školske predstave, a zajedno od kartona i drugih materijala pravi sve neophodno za nastavne i vannastavne aktivnosti.

Lako je pronaći učionicu jedne od najkreativnijih učiteljica u BiH, Milane Ćulibrk u ljubijskoj školi. Prepoznaje se po šarenilu i brojnim rukotvorinama, njenim i đačkim.

Skoro da nema priredbe ili manifestacije, gdje njeni đaci ne daju doprinos. Plešu, pišu, glume.

– Ona radi sa nama mnogo zabavnih stvari, radili smo čizmice i ostalo – kaže učenica Tijana Đurić.

– Naša učiteljica je osmislila malce -školarce, istraživanje, to mi se najviše dopada. Zato što tu istražujemo – dodaje Anastasija Lazić.

Učionica učiteljice Milane ima i svoju neobičnu biblioteku, u kojoj djeca vole da provode vrijeme.

– Naravili smo je od kutija. Drvenih. Učiteljica. ih je donijela. ovdje često čitamo – ističe Damjan Grbić.

Učiteljica Milana maštom nadoknađuje skroman školski budžet. Od “štapa i kanapa” šije kostime i lutke za đačke predstave, a zajedno prave, kako kažu, čuda.

Ono što je za druge otpad, za nju je blago.

– Radnje uglavnom znaju, ja dođem i tražim – imate li kakav karton da mi ostavite? Јa nešto u školi radim i onda tako vučem svaki dan nešto ispod ruke, to se lomi po autu, ali po tome smo poznati – priča nam nagrađena učiteljica.

Dodaje da su radili razne predstave, a neke je i sama pisala.

– Pravili smo sami kostime, ja sam šila što sam mogla, od raznih kutija, kartona, od papira smo pravili scenografiju – navodi Milana.

– Prosvjetni radnik nije posao, to je vokacija. Prosvjetni radnik ne može čovjek samo da bude od osam do dva, nego 24 sata. Smatram da ima mnogo ovakvih prosvjetnih radnika kao što je naša Milana Ćulibrk, na koju smo mi naročito ponosni – istakla je Svjetlana Ružičić, direktorka OŠ “Mladen Stojanović” Ljubija.

Učiteljica Milana nagrađena je za program “Svako dijete talenat ima, otrij ga i pokaži ga svima”.

Svaka pomoć im je dobro došla za narednu školsu godinu, a ovaj mali razred sigurno krije buduće glumce, muzičare, pisce, ali i naučnike.

RTRS