Predsjednik Gradskog odbora PDP-a Prijedor Dalibor Grabež izjavio je da je ova stranka uložila devet amandmana na prijedlog budžeta grada Prijedora za 2020. godinu, od kojih su predlagač i Skupština grada prihvatili osam, a jedan je sam PDP povukao.

„Najvažnijim amandmanom smatramo povećanje Fonda za natalitet grada Prijedora sa 140.000 KM na 200.000 KM odnosno povećanje jednokratne pomoći za svaku novorođenu bebu sa 200 na 400 KM“, rekao je Grabež na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je podsjetio da je ovaj fond i osnovan prošle godine na inicijativu PDP-a i da je u prvih devet mjeseci ove godine iz njega isplaćeno 64.600 KM za 323 novorođenčadi.

„Do posljednje sjednice /23. decembra/ rođena je 481 beba u Prijedoru ili za 31 manje nego lani i zato smatramo da je potrebno još više stimulativno djelovati na natalitet“, naveo je Grabež.

On je dodao je da potrebno i dalje prontalitetno djelovanje, navodeći primjer Novog Sada koji je roditelje oslobodio plaćanja vrtića.

Vršilac dužnosti direktora Centra za socijalni rad Prijedor Branislav Vujasin, koji je na ovu dužnost imenovan ispred PDP-a, pozdravio je usvajanje dvaju amandmana PDP-a koji se direktno tiču rada ove javne ustanove, a to su uvećanje stavke za jednokratne pomoći sa 55.000 na 100.000 KM i uvođenje nove stavke – 20.000 KM za personalnu asistenciju.

„Personalna asistencija je prošireno pravo koje može utvrditi jedinica lokalne samouprave. Prvi put se uvodi i u Prijedoru i nakon Banjaluke i još dvije opštine Prijedor je sada četvrta lokalna zajednica u Srpskoj koja će imati i ovu vrstu socijalne pomoći“, naglasio je Vujasin.

On je dodao da će Centar za socijalni rad Prijedor učestvovati u izradi pravnog akta koji reguliše ovo davanje zajedno sa udruženjem paraplegičara.

„Postoji interes za ovaj vid pomoći i zato smo se odlučili na ovaj korak. Tu smo da jasno definišemo pravila jer je zakon ovu obalst široko postavio“, istakao je Vujasin.

Potpredsjednik Gradskog odbora PDP-a Prijedor Dragan Dragojević pozdravio je usvajanje više PDP-ovih amandmana u oblasti sporta i konkretnih dotacija za određene potrebe sportskih klubova, kako bi se izbjegla praksa da klubovi do novca dolaze moljakanjem.

Govoreći kao oficir Vojske Republike Srpske, borac prve kategorije i pripadnik Sedmog odreda specijalne brigade policije Republike Srpske, Dragojević se obratio saborcima i pozvao ih da ne dozvole da ih iko zavadi niti da koristi boračku populaciju kao monetu za potkusurivanje jer je svima, bez obzira kojoj političkoj partiji pripadali ili ne pripadali, jedini cilj Republika Srpska.

„Svako od nas ko je odabrao političku aktivnost ima pravo da je brani i štiti, ali kao pojedinac. Čast što je učestvovao u stvaranju Republike Srpske ne smije koristiti u političke ciljeve niti one koji misle drugačije satanizovati, vrijeđati niti fizički maltretirati“, poručio je Dragojević i pozvao saborce da ostanu dostojanstveni stvaraoci Srpske i da takvu poruku prenesu svojoj djeci.

SRNA