Boračka organizacija grada Prijedora organizovaće istorijski čas prilikom obilježavanja 14. februara – Dana boraca Republike Srpske, budući da djeca ne znaju dovoljno o stvaranju Srpske, rekao je predsjednik ove organizacije Zoran Predojević.

On je naveo da je podršku ovoj inicijativi dao Aktiv direktora srednjih škola i sve prijedorske srednje škole učestvovaće u istorijskom času, kojeg će prirediti i voditi profesor istorije Dejan Karlica.

“Moramo pričati djeci šta se na ovim prostorima desilo krajem osamdesetih i početkom devedestih i kako je stvorena Republika Srpska, jer vidite da svi prisvajaju zasluge za to, a za stvaranje Srpske je 23.000 mladih života otišlo u nepovrat”, rekao je Predojević u Prijedoru na sjednici predsjedništva gradske Boračke organizacije.

Predojević je istakao i da je Komisija za određivanje i promjenu naziva ulica i trgova na području grada Prijedora prihvatila sva četiri prijedloga Boračke organizacije, te vjeruje da će ih prihvatiti i gradska Skupština.

“Trg kod centralnog spomen-kompleksa nosiće naziv Trg boraca odbrambeno-otadžbinskog rata, Trg 9. januara biće naziv trga kod kružnog toka kod bivše Jugobanke, dok će ulica kod boračkih zgrada u naselju Pećani biti nazvana Ulica 30. maja, a Ulica 18. oktobra biće u naselju Kokin grad”, naveo je Predojević.

On je najavio da bi tokom iduće godine trebalo da bude završena monografija Boračke organizacije grada Prijedora u kojoj će biti dokumentovan ratni put dvije slavne prijedorske ratne brigade – 43. motorizovane i 5. pješadijske kozarske, kao i jedinica MUP-a Republike Srpske.

Članovi Predsjedništva Boračke organizacije grada Prijedora usvojili su operativni plan rada za 2020. godinu, insistirajući na tome da se obilježavanju 30. maja, dana kada je 1992. godine odbranjen grad Prijedor od napada paravojnih formacija, pristupi organizovanije i masovnije i da nosilac organizacije bude Gradska uprava.

Prema mišljenju boraca, jednako veći značaj trebalo bi posvetiti i obilježavanju 21. septembra – Dana prijedorskih ratnih brigada.

Borci su zatražili i potpunu depolitizaciju ove organizacije – i na republičkom i na lokalnom niovu.

Predojević je Predsjedništvo upoznao o usvajanju budžeta grada Prijedora za 2020. godinu iz kojeg je za finansiranje Boračke organizacije namijenjeno 105.000 KM, kao i ove godine, ali i da je amandmanom SDS-a uvedena nova budžetska stavka od 50.000 KM za liječenje pripadnika boračke populacije.

“Ovim novcem očekujem da na banjsko liječenje možemo poslati 50-60 boraca, a jednim dijelom pokriti i nabavku lijekova”, dodao je Predojević.

Predsjednik Mjesne boračke organizacije Stanice javne bezbjednosti Prijedor Vojislav Kondić predložio je da naknada predsjedniku Boračke organizacije grada Prijedora bude povećana sa 400 KM mjesečno na iznos minimalne plate u Republici Srpskoj i da dalje prati taj trend, ali je Predojević to odbio.

SRNA