Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je danas obišao radove na izgradnji novog vatrogasnog doma u Kozarcu.

Riječ je o objektu koji se gradi za potrebe tamošnjeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva , koje je jedno od dva najstarija takva društva na prostoru bivše države Jugoslavije.

“Ovo je Društvo opremljeno kvalitetnom opremom i ljudstvom , ali do sada nisu imali svoj prostor da odlože tehniku koja se ne upotrebljava , kao i prostorije za brojne aktivnosti članstva”, istakao je Đaković.

On je dodao da je do sada u izgradnju objekta uloženo oko 180.000 KM i da su sredstva investirali, pored Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH, građani i dijaspora.

“Sada se priključio i grad Prijedor sa 100.000 KM za dalju izgradnju Vatrogasnog doma i očekujemo da će već u idućoj godini ovaj dom biti u punoj funkciji. Ovo je jedan lijep primjer saradnje u realizaciji jednog značajnog projekta i za vatrogasce i za građane sa ovog područja “, rekao je Đaković.

Odbornik Mesud Trnjanin je istakao da su vatrogasci raznim donacijama mještana koji rade u inostranstvu dobili kvalitetnu opremu.

“To je opredijelilo mještane Kozarca da se dobrovoljno priključe ovom vatrogasnom društvu , da se obuče i ono što je bilo najkritičnije bio je prostor gdje bi mogli kvalitetno spakovati tu svoju opremu i gdje bi mogli biti u pripravnosti, djelovati i raditi”, rekao je Trnjanin.

On je dodao da je pokrenuta velika akcija da se ovaj centar uskoro i završi i da je Skupština grada Prijedora rebalansom budžeta za ovu godinu obezbijedila 100.000 KM.

“Zahvalni smo gradonačelniku i odbornicima koji se podržali ideju odbornika sa ovog područja da se nastavi i završi ovaj projekat, a posebno jer je odlukom o usvajanju novog budžeta predviđeno dodatnih 100.000 KM za 2020.godinu i mislimo da je ovo što je prebačeno i što je planirano biće dovoljno da se ova oprema smjesti i da vatrogasci nastave svoje aktivnosti”, rekao je Trnjanin.

Komandir jedinice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kozarac Mustafa Fazlić je potvrdio da je za 77 pripadnika ove jedinice prva misao-vatrogasni dom.

“To će biti mjesto gdje se smješta vatrogasna oprema i obučava ljudstvo koje se psihički i fizički treba pripremiti za ono što ih čeka u eventualnoj intervenciji”, rekao je Fazlić.

www.prijedorgrad.org