Inspekcija za hranu Republike Srpske pojačala je kontrolu ispravnosti slatkiša u paketićima za djecu i do sada je u 36 novogodišnjih poklona pronađen proizvod kojem rok trajanja ističe početkom sljedeće godine te je naloženo njihovo uklanjanje.

Kako su naveli u Inspektoratu, tradicija darivanja traje do polovine januara, pa postoji rizik da ovi proizvodi budu prodati i nakon isteka roka.

Inspektori za hranu, koji su na nogama već dvadesetak dana, pregledali su 204 paketića, a s ciljem zaštite djece kao najosjetljivije potrošačke kategorije, kontrole će, kako su najavili, biti nastavljene i u narednom periodu.

Portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić ističe da je glavni republički inspektor za hranu početkom decembra dostavio gradskim i opštinskim inspektorima instrukciju o pojačanoj kontroli novogodišnjih paketića, s akcentom na rokove trajanja proizvoda i ispravnost deklaracija. Kako navodi, inspektori u kontrolama otvaraju već pripremljene paketiće koji su izloženi i dostupni potrošačima te provjeravaju njihov sadržaj.

Izvršni direktor Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić kaže da se svake godine ponavlja ista priča, a to je da se u novogodišnje paketiće stavlja sve i svašta.

– Ukoliko potrošač ne obrati pažnju može doći do trovanja djece i drugih zdravstvenih problema. Koliki god inspektorski nadzor bio prisutan na terenu, potrošači su najbolja kontrola, ukoliko odmah pregledaju paketiće, što je kod nas rijetka pojava – kazala je Marićeva.

Da se prodavci ograđuju od toga da je u paketiću bila roba sa isteklim rokom, prema riječima Marićeve, najbolje potvrđuje činjenica da na fiskalnom računu ne pišu pojedinačne stavke.

– Na računu uglavnom piše novogodišnji paketić, pa se trgovci bune kad im se nešto od proizvoda vrati, jer tvrde da to nije kupljeno kod njih – objasnila je Marićeva.

Da je trka za profitom natjerala pojedine trgovce da se riješe robe koja na policama i u magacinu stoji duži period uvjerila se Banjalučanka Dragana Gajić, koja je u paketiću koji je njen sin dobio za Svetog Nikolu, našla sokić sa isteklim rokom.

– Paketić je poklon, tako da ne znam gdje je kupljen niti imam račun, a vratila bih ga sigurno. Sreća pa sam pogledala rok trajanja, jer mi je ambalaža soka privukla pažnju. Rok trajanja soka istekao je početkom ovog mjeseca, a i ostali proizvodi bili su pred istek roka – požalila se ona.

APEL

Dušanka Makivić je apelovala na roditelje, rodbinu i prijatelje koji kupuju i poklanjaju novogodišnje paketiće da pregledaju rokove upotrebe proizvoda i sačuvaju račun.

– Ukoliko roditelji uoče bilo kakve nepravilnosti potrebno je da obavijeste inspekciju za hranu, a posebno je važno sačuvati račun kao dokaz o kupovini, da bi inspektori mogli izvršiti kontrolu u konkretnom prodajnom objektu – rekla je Makivićeva.

Glas Srpske