Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković organizovao je danas tradicionalni prijem za predstavnike vjerskih zajednica na kojem je konstatovano da je saradnja Gradske uprave i vjerskih zajednica na vrlo visokom nivou i da je Prijedor primjer dobre saradnje između vjerskih zajednica.

“To smo svi konstatovali i to možemo poručiti i građanima Prijedora, a Prijedor je jedna od najmultietničkijih sredina u BiH”, rekao je Đaković.

On je naveo da je ovim prijemom započeo niz tradicionalnih pretprazničnih prijema koje Gradska uprava priređuje za uvažene ljude koje cijeni.

Predstavnik Srpske pravoslavne crkve Mladen Majkić rekao je da činjenica da je prvi prijem priređen upravo za vjerske zajednica zaslužuje pohvalu, cijeneći ulogu vjere u ovom gradu i sveobuhvatnog uticaja vjerskih službenika na podanike kojima služe.

“Grad Prijedor treba svi da posmatramo kao jednu zajedničku kuću u kojoj ćemo dijeliti naše brige i zajednički rješavati naše probleme, a u svakom čovjeku prepoznavati brata i ikonu božju, jer svaki čovjek to jeste”, poručio je Majkić.

On se zahvalio gradonačelniku i Gradskoj upravi za sve poslove koji su zajednički rješavani na dobrobit svih građana grada Prijedora i sa željom da se ubuduće ostvaruju još veći kontakti na korist svakog čovjaka žednog istine, dobra i zajedničkog života.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prijedor Husein Velić rekao je da se Prijedor može pohvaliti bogatstvom vjerskih zajednica.

“Posebno nam je zadovoljstvo da svima čestitamo predstojeće praznike, da proslave u krugu porodica, njegujući rodbinske i komšijske odnose i uspostavljajući što bolju saradnju sa svim ljudima u okruženju u kojem žive”, rekao je Velić, a osim njega Islamsku zajednicu na današnjem prijemu zastupao je i predstavnik Medžlisa Kozarac.

Župnik Marko Vidović rekao je da je na prijemu rezimirana godina na izmaku i da su se uglavnom svi s tim složili, a lično je ponovio zahvalnost gradonačelniku i Gradskoj upravi za konkretnu materijalnu pomoć katolicima ovog grada.

“Veliku smo pomoć doživjeli na način što su grad i Gradska uprava asfaltirali put do kapele na katoličkom groblju što su mogli vidjeti svi vjernici početkom 11. mjeseca kad smo slavili svetkovinu Svih Svetih”, naveo je Vidović.

Predstavnik ukrajinske crkve, protojerej stavrofor Mihajlo Stahnek zahvalio se gradonačelniku i njegovim saradnicima za sve što je učinjeno za Ukrajince u Prijedoru.

Predstavnici Gradske uprave i svih vjerskih zajednica poželjeli su svojim vjernicima i svim građanima Prijedora da praznike provedu u miru, sreći, zadovoljstvu i radosti.

www.prijedorgrad.org