Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da je bezbjednosna situacija u ovom gradu povoljna i da je Forum za bezbjednost zajednice jedan od važnih faktora koji povoljno utiču na stabilnost.

“Zahvalni smo svima koji daju aktivan doprinos prepoznavanju potencijalnih rizika, a svi zajedno moramo dati doprinos da živimo u bezbjednom gradu”, rekao je Đaković u obraćanju članovima Foruma koji je danas održao posljednju sjednicu u ovoj godini.

On smatra da ponekad najveću nesigurnost unose politička lica.

“Sve se više plašim da je to najveći uticaj na odlazak mladih ljudi, koji više ne stavljaju na prvo mjesto posao, nego kažu da ne vide budućnost ovdje zbog političke situacije i narušenih odnosa u društvu. Apatija je prisutna i kod onih koji ostaju i kod onih koji odlaze”, ocijenio je Đaković.

Načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović rekao je da je i u ovoj godini Forum pomogao u većoj mjeri policiji da svoj posao obavlja efikasnije, te da je bezbjednosna situacija stabilna.

On je istakao da je i ovogodišnja turistička sezona, kada u Prijedoru boravi veliki broj građana iz dijaspore, protekla u najboljem redu.

“Mi ovdje pokušavamo delegirati pitanja koja su bitna za naš rad. Ponovio bih da je to video-nadzor koji je Prijedor nekada imao i koji je u to vrijeme bio najsavremeniji i najefikasniji. Potrebno ga je osposobiti, unaprijediti i dati mu ulogu u sistemu bezbjednosti”, poručio je Vujanović.

Inspektor Policijske uprave Prijedor Zoran Inđić rekao je da izmjene i dopune zakona kojima se reguliše zaštita od nasilja od idućeg maja donose obavezu lokalnim zajednicama da osnuju multisektorsko koordinaciono tijelo zaduženo za ovu oblast, koje Prijedor ima od 2010. godine.

Predsjedavajući Foruma i predstavnik Centra za socijalni rad Prijedor Danko Rauš podsjetio je na aktivnosti ovog centra u kampanji “16 dana aktivizma“ koja se sprovodi od 25. novembra, Svjetskog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra, Svjetskog dana ljduskih prava.

“Pozvao bih medije da se više posvete ovoj temi, i to tokom cijele godine, jer nasilje je u porastu”, dodao je Rauš i najavio da će izvještaj Centra za socijalni rad Prijedoru o ovoj temi Forumu biti predstavljen na narednoj sjednici krajem januara ili početkom februara.

Forum je sa ove sjednice uputio apel sugrađanima da se u vrijeme praznika uzdrže od upotrebe pirotehnike i nelegalne upotrebe oružja.

SRNA