Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (Policijska uprava Prijedor) organizuje od 15. decembra ove godine do 15. januara 2020. godine akciju ”Petarde nisu igračke”, čiji je cilj da građani predstojeće praznike obilježe u bezbjednom okruženju, na miran i dostojanstven način.

U okviru ove akcije, u saradnji sa predstavnicima lokalnih zajednica, direktorima, pedagozima, učeničkim i roditeljskim vijećima osnovnih i srednjih škola, inspekcijskim organima, kao i sa drugim institucijama i nevladinim organizacijama preduzimaće se niz aktivnosti u cilju suzbijanja zakonom kažnjivih pojava iz ove oblasti, jer su praznici period kad se može očekivati pojačana upotreba pirotehničkih sredstava i nezakonita upotreba vatrenog oružja.

Upotreba pirotehnike može biti opasna i po živote ljudi, o čemu govori i podatak da je za prošlogodišnje praznike troje građana, od čega dvoje maloljetnika, povrijeđeno pirotehničkim sredstvima.

Upravo iz ovih razloga, u osnovnim i srednjim školama širom Republike Srpske, policijski službenici MUP-a Srpske organizovaće preventivna predavanja za učenike, kako bi im ukazali na sve potencijalne opasnosti koje nosi upotreba pirotehničkih sredstava, kao i moguće sankcije.

Istovremeno, za vrijeme trajanja akcije, policijski službenici će u saradnji sa nadležnim opštinskim inspekcijskim službama, organizovati pojačane aktivnosti u cilju sprječavanja neovlašćene prodaje pirotehničkih sredstava. Vlasnici prodavnica koji imaju zakonsko ovlašćenje da prodaju pirotehnička sredstva, biće upozoreni da se ta trgovina može odvijati samo u skladu sa važećim zakonskim propisima.

MUP RS