Direktorka Glavne banke Republike Srpske u okviru Centralne banke BiH Dijana Grahovac podnijela je neopozivu ostavu na članstvo u Srpskoj demokratskoj stranci, saznaje Srpskainfo.

Tako je, poslije kraće pauze, nastavljen odliv istaknutih kadrova iz najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj.

Grahovčeva nije navela razloge za ovakav potez koga je povukla prije dva dana, niti je odgovorila na naše pozive i poruke, ali se u SDS priča o najmanje dva moguća motiva.

Prema prvoj opciji, to je učinila kako bi pokušala da zadrži funkciju u Centralnoj banci BiH nakon promjene vlasti u Sarajevu. Naši izvori tvrde da je Grahovčeva, takođe preko bivšeg kadra SDS, sugrađanina iz Prijedora Borislava Bojića, ostvarila kontakt sa DNS – partijom u koju je Bojić prešao nakon izlaska iz SDS. Bojić je trenutno zaposlen u Ministarstvu saobraćaja i veza RS kod ministra Neđe Trninića iz DNS.

Prema drugoj teoriji, Grahovčeva je otišla zbog haotičnog stanja u Gradskom odboru SDS u Prijedoru gdje više nije u dobrim odnosima sa predsjednikom Milanom Tubinom, a navodno ni sa članicom Predsjedništva SDS iz Prijedora Majom Dragojević-Stojić.

Naime, Grahovčeva je bila dio članova SDS u Prijedoru koji su svojevremeno sazvali sjednicu skupštine gradske organizacije na kojoj su izglasali smjenu Tubina, ali vrh partije nije prihvatio rezultate glasanja, te je imenovao Milana Miličevića i Nemanju Vasića da, zajedno sa Tubinom, rade na sređivanju stanja u odboru.

Milan Tubin je za Srpskainfo potvrdio da je dobio dopis u kome piše da Grahovčeva iz ličnih razloga više ne može da bude član SDS.

– Ranije, prije nekih godinu dana je poslala dopis u kome kaže da zbog toga što obavlja funkciju direktora Centralne banke BiH ne smije da se bavi političkim radom. Juče je poslala novi dopis kojim nam nije dala do znanja da li ide negdje dalje ili je to uradila iz nekog revolta. To je sve što znam – kaže Tubin.
Na pitanje da li je čuo da Grahovčeva prelazi u DNS, Tubin kaže: “Stvaro ne znam, nisam stigao da razgovaramo, radimo sada peticiju protiv NATO. Volio bih da se ona predomisli i ostane u našim redovima”.

Upitana da li odlazak Dijana Grahovac ima neke veze sa njom, Maja Dragojević – Stojić kaže da su “odnosi potpuno narušeni”.

-Stvorile su se struje, grupe, znate kako to funkcioniše. Međutim, ja lično nisam imala neke sukobe – kaže Dragojević-Stojić.

Kako Srpskainfo saznaje, upravo su na temu stanja u Prijedoru, prije nekoliko dana, sastanak u Banjaluci imali, između ostalih, Tubin, Vasić, Miličević, Dragojević-Stojić i lider stranke Mirko Šarović. Prema tvrdjama naših izvora, pričalo se o tri rješenja za stanje u GO SDS Prijedor.

– Prva opcija je raspuštanje Gradskog odbora, druga da se zadrži postojeće stanje i treća da se samo formiraju mjesni odbori u gradu tamo gdje nisu. Zadržavanje sadašnjeg stanja značilo bi da Tubin ostaje predsjednik odbora, ali je problem što su brojni članovi protiv njega, priželjkuju raspuštanje i nove izbore. Smatraju da nastavak formiranja mjesnih odbra pod upravom Tubina nije dobro rješenje i da neće biti nikakvih promjena nabolje. Oni tvrde da većina od 50 odbora nije formirana, dok Tubin kaže da nije samo 12. Od pet odbornika SDS u Skupštini grada, četiri ih djeluje mimo Tubina. Ostali su uz DNS ili su uzdržani i tvrde da se nikome nisu priklonili – priča izvor Srpskainfo. Kako kaže, Predsjedništvo SDS koje treba da zasijeda uskoro, odlučiće koje rješenje je najbolje za partiju u Prijedoru.

U društvu Bilbije
Izbor Maje Dragojević – Stojić u Predsjednjištvo SDS mnoge u partiji je iznenadilo jer smatraju da u SDS ima „zaslužnijih žena od nje“. Dragojević – Stojić je internista kardiolog i njen uspon u partiji počeo je u vrijeme kada je lider SDS bio Vukota Govedarica, a nastavljen i sa Mirkom Šarovićem, čiju bezrezervnu podršku ima. Bila je kandidat za poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH ali nije uspjela da prođe. U posljednje vrijeme, pažnju javnosti privlači fotografijama na kojima se vidi u društvu Igora Bilbije, pripadnika konotroverzne organizacije „Srbska čast“ u Republici Srpskoj. Bilbija se u centru pažnje javnosti našao kada je ministar bezbjednosti BiH iz SDS Dragan Mektić nazvao “Srbsku čast” paravojnom formacijom.

– Bilbija nije član stranke. Ja se dugo već družim sa njegovom suprugom, nevezano za sve ovo – objašnjava Maja Dragojević-Stojić.

EuroBlic-srpskainfo.com