Kulturno-umjetničko društvo „Kozara“ iz Prijedora, osnovano je 6. decembra 1974. godine, pod nazivom Omladinsko kulturno -umjetničko društvo ”Milan Vrhovac – Čirkin Polje”.

Pokretač osnivanja Društva bila je omladina Čirkin Polja, koja je u to vrijeme imala mnogo uspjeha u gotovo svim oblastima društvenog života, a posebno na lokalnim i saveznim omladinskim akcijama. Među najznačajnijim aktivnostima društva, bio je završetak dogradnje društvenog doma, na čemu su, uz podršku mjesne zajednice, dobrovoljno radili članovi društva i mještani Čirkin Polja.

Društvo, koje je u početku imalo stotinu članova, prosječne starosti 19 godina, organizovano je u pet sekcija, i to: sekcija izvornog melosa, folklorna sekcija, dramsko- recitatorska, sekcija kućne radinosti i muzička sekcija, koja je u to vrijeme imala popularni narodni i zabavni orkestar pod nazivom “Klas“, organizatore brojnih muzičkih programa. Muzička sekcija, tokom svih ovih godina redovno je pratila sve aktivnosti društva i učestvovala na mnogim manifestacijama .

Dramska sekcija Društva imala je značajan uspjeh u vrijeme kada su članovi ovog društva izvodili pozorišne predstave.

Društvo je brzo napredovalo, te je za kratko vrijeme bilo u mogućnosti da samostalno priređuje cjelovečernji program.

Prvo predstavljanje Društva van Prijedora, bilo je te 1974. godine, kada je ženska i muška izvorna grupa sekcije izvornog melosa, nastupila u emisiji TV Zagreb „Gost urednik“. S obzirom da na početku rada društvo nije imalo potkozarske nošnje, za ovu priliku one su pozajmljene od drugih kulturno-umjetničkih društava.

Karakteristično je da je sekcija izvornog melosa pored pjevačke ženske i muške grupe, imala : gusle, tamburicu, usnu harmoniku, plesove i kola potkozarskih sela.

Ova sekcija 1987. godine uradila je prvi audio snimak za arhivu društva i Radio Prijedora. Dvije godine kasnije, za arhiv RTV Novi Sad snimnjena je i jednočasovna TV emisija „Izvorni melos Potkozarja“, a potom i emisija o Društvu, u produkciji RTV Sarajevo.

Početkom osamdesetih godina, foklorna sekcija bila je najaktivnija i najbrojnija. Tih godina veoma aktivan bio je „dječiji“ folklor. Imali su zapažene rezultate na Smotri dječijeg folklora u Podgradcima.

Članovi društva izvodili su i razne scenske prikaze narodnih običaja ovog kraja, a koje su, 1990-te godine, snimili na amatersku audio i video kasetu.

Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata u temelje Republike Srpske svoje živote ugradilo je i nekoliko članova društva. U tom periodu djelovale su manje kulturne grupe, koje su na taj način održavale rad društva.

Nakon rata Društvo je ostalo bez rekvizita, muzičkih instrumenata i nošnji a uništen je i značajan dio arhiva. Sačuvan je samo dio potkozarske nošnje, koji je u tom periodu,bio kod pojedinih članova Društva.

„Kozara“ je 1998. godine, bila ukupni pobjednik 21. Sabora srpskog izvornog narodnog stvaralaštva u Tesliću. Osvojila je prvo mjesto za nacionalnu kuhinju Potkozarja, „kosidbeni ručak“, potom, prvo mjesto za prezentaciju izvornog stvaralaštva, „nabijanje prediva“, druga mjesta iz likovnog i literarnog stvaralaštva, te nekoliko trećih mjesta. Kao pobjednik Sabora u Tesliću, društvo je 1999. godine u Topoli , učestvovalo na 26. Saboru narodnog stvaralaštva Srbije.

Te godine, u produkciji diskografske kuće „Renome“ iz Bijeljine, Društvo je izdalo prvu audio kasetu, pod nazivom „Eho Kozare i Potkozarja“, na kojoj je bilo deset pjesama a snimljena je i video kaseta pod nazivom „Ojkača, vjekovna pjesma Potkozarja“, na kojoj se nalazi 28 pjesama.Sekcija kućne radinosti u društvu djeluje od njegovog osnivanja.

S obzirom da u društvu, svih ovih godina, postoji potreba šivanja i uređivanja nošnje, sekcija kućne radinosti marljivo je i uspješno pratila sve potrebne aktivnosti. Članovi sekcije kućne radinosti, dobitnici su priznanja i nagrada, na gradskoj manifestaciji „Zlatne ruke Potkozarja“ i „Potkozarskom prelu“, koje organizuje Društvo, prepoznatljivo i po učešću u Božićnim svečanostima u našem gradu i po jedinstvenoj manifestaciji „Mis baka“.

Folklorna sekcija, jedan od nosilaca rada Društva, pravu ekspanziju je doživjela u posljednjih 15 godina. Ovu sekciju čine mlađe folklorne grupe, izvođački ansambl i veterani, koji svojim aktivnostima značajno doprinose radu i razvoju društva. Na repertoaru folkorne sekcije su igre iz RS, Srbije i Makedonije, a za sve koreografije „Kozara“ posjeduje nošnje.

Članovi KUD „Kozara”, na najljepši način predstavljali su naš Grad i našu zemlju na međunarodnim folklornim festivalima u : Češkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, Bugarskoj i više puta u Srbiji. Učesnici su svih značajnijih manifestacija u našem gradu i regiji i organizatori brojnih koncerata i etno manifestacija. KUD „Kozara“ ponosno je na tradicionalni Međunarodni folklorni festival „Kozara i prijatelji“, koji organizuje od 2014.godine.

U programu Festivala nastupaju i društva s kojima je „Kozara“ uspostavila čvrste prijateljske veze, iz Srbije to su: Mladost iz Nove Pazove, „Izvor“ iz Starih Banovaca i „Dukat“ iz Pirota, iz Slovenije : „Kočevje“ ,“Novo Mesto“ i „Predgrad „, iz Rumunije „Kruna“ Srpski Sematron, „Garešnica“ iz Hrvatske, iz Crne Gore : „Oro“ Danilovgrad i „Rako Mugoša“, „Srma“ iz Kumanova u Makedoniji, kao i brojna društva iz Prijedora, Republike Srpske i Federacije BiH.

Za sve navedeno članovi KUD „Kozara“ uložili su mnogo truda, rada i vremena, ali i novčanih sredstava. Na podršci su zahvalni Gradu Prijedoru i brojnim prijateljima Društva. Gdje god su nastupali, članovi „Kozare“ na najljepši način su predstavljali naše tradicionalne običaje, pjesme i igre, za šta su uvijek dobijali, za njih najveću nagradu – aplauz.