Centar za socijalni rad Sanski Most u ovoj godini zabilježio je i procesuirao 34 slučaja nasilja u porodici i u svim slučajevima počiniocim nasilja sud je izrekao mjere u cilju zaštite žrtava, rekla je u Prijedoru direktorica ove ustanove Zemina Kadirić.

„Koliko su te mjere efikasne, a zakon ih propisuje osam vrsta, pokazuje smanjen broj povratnika u činjenju istih ili sličnih djela, tako da od ova 34 slučaja samo jedan je recidivist“, rekla je Kadirićeva na seminaru o specifičnostima u terapijskom radu sa žrtvama seksualnog nasilja.

Ona je podsjetila da je od 2004. godine uključena u oblast borbe protiv nasilja u porodici od kada su institucije, nevladine organizacije i međunarodne organizacije u BiH počeli ovim poslom intenzivnije da se bave.

„Tada su svi bili uglavnom fokusirani na rad sa žrtvama. Kada sam predložila da je potreban i rad sa počiniocima, prigovarano mi je da sam na strani počinilaca, a ne žrtava, a evo vremenom se pokazalo da je i taj segment neophodan i da su rezultati adekvatnog rada institucija itekako mjerljivi“, navela je Kadirićeva.

Psiholog Amela Bašić rekla je da je kroz sigurnu kuću u Banjaluci prošlo 700 žrtava nasilja, a da je tek nedavno izrečena prva zaštitna mjera za jednog počinioca nasilja u porodici.

„Imamo primjere da sud u Prijedoru ili u Višegradu izriče te mjere, a u Banjaluci ne, tako da je senzibilizacija profesionalaca neujednačena“, dodala je Bašićeva.

Socijalna radnica Centra za socijalni rad Prijedor Dajana Stupar izjavila je da je u Prijedoru u ovoj godini povećan broj slučajeva nasilja u porodici u odnosu na prošlu godinu, kao i broj maloljetnih žratva nasilja.

„Precizne podatke iznijećemo kad se godina završi, ali znamo da je već premašen broj od 147 slučajeva prošle godine, kao i da je gotovo udvostručen broj djece direktnih ili indirektnih žrtava nasilja“, rekla je Stupareva.

Ona je podsjetila da je i lani broj slučajeva bio veći u odnosu na 121 iz 2017. godine i da uvijek postoji takozvana siva zoba odnosno slučajevi koje niko ne prijavljuje i nisu nigdje evidentirani.

„Mi se moramo držati statistike, a ona kaže da je nasilje u porastu. Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da je taj porast posljedica povjerenja žrtava u institucije i povećanja svijesti na čemu se godinama radi, a to nije stvar pojedinca nego cijelog društva, mada i toga sigurno ima“, navela je Stupareva.

Ona je pozvala sve koji imaju bilo kakva saznanja o slučajevima nasilja u porodici da te informacije podijele sa institucijama i da nikada nije kasno da se institucije uključe.

„Mi imamo dobre zakonske okvire za postupanje, ali to vam je kao kad dijete ima lekciju u udžbeniku, pa je još samo mora naučiti. Precizirane su mjere zaštite i hitne mjere zaštite, ali od ovolikog broja slučajeva nasilja mi imamo samo dvije zaštitne mjere izrečene u prošloj i dvije u ovoj godini“, istakla je Stupareva.

Ona je podsjetila da je još 2010. godine prijedorski Centar za socijalni rad inicirao protokol o saradnji sa subjetkima relevantnim za borbu protiv nasilja u porodici.

„Radimo na tome da nam se u toj grupi formalni pridruži i tužilaštvo. Oni nisu potpisnici protokola, ali sve češće prisustvuju našim redovnim sastancima. Nama je žao da se mjere prema počiniocima rijetko predlažu i izriču, a potrebno ih je znatno više“, zaključila je Stupareva.

Dvodnevnu radionicu u okviru svjetske kampanje „16 dana aktivizma“ oraganizovali su Psihološko savjetovalište „Psiholuminis“ Prijedor i Centar za mlade „Kvart“ Prijedor uz podršku Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija /UNFPA/ i Ambasade Velike Britanije u BiH.

Radionici prisustvuju psiholozi, pedagozi, socijalni radnici, ljekari, te predstavnici Grada Prijedora, OEBS-a, centara za socijalni rad i nevladinih organizacija iz Prijedora, Sanskog Mosta, Novog Grada, Prnjavora i Banjaluke.

SRNA