Posljedice seksualnog nasilja su izraženo psihičke i fizičke, vezane uz traumu i traumatsko iskustvo, ali i ekonomske jer brojne žrtve napuštaju svoj posao, fakultet, mijenjaju radna mjesta ili mjesta boravka, rekla je u Prijedoru specijalista psihijatrije doktorica Jadranka Stanković.

„Sve to ima dugoročan uticaj na žrtvu seksualnog nasilja, njen porodični život, karijeru i profesionalni razvoj“, rekla je Stankovićeva na seminaru o specifičnostima u terapijskom radu sa žrtvama seksualnog nasilja.

Prema njenim riječima, fizičke posljedice seksualnog nasilja kreću se od tjelesnih povreda, preko polno prenosivih bolesti, trudnoće i psihosomatskih oboljenja do smrti ubistvom ili samoubistvom, a psihičke po vremenu nastanka mogu biti akutna rekacija na stres, posttraumatski stresni poremećaj i trajna promjena ličnosti nakon katastrofičnog iskustva.

„Po kliničkim simptomima javljaju se anksioznost, fobije, depresija, noćni strahovi, nisko samopuzdanje, gubitak koncentracije i suicidalne misli“, navela je Stankovićeva.

Ona je naglasila da je potrebno odmah djelovati u slučaju sumnje na zlostavljanje, ali da je potrebna i prevencija u pravcu razvoja programa sprečavanja zlostavljanja svih oblika.

Dvodnevnu radionicu u okviru globalne kampanje „16 dana aktivizma“ oraganizovali su Psihološko savjetovalište „Psiholuminis“ Prijedor i Centar za mlade „Kvart“ Prijedor uz podršku Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija /UNFPA/ i Ambasade Velike Britanije u BiH.

Radionici prisustvuju psiholozi, pedagozi, socijalni radnici, ljekari, te predstavnici Grada Prijedora, OEBS-a, centara za socijalni rad i nevladinih organizacija iz Prijedora, Sanskog Mosta, Novog Grada, Prnjavora i Banjaluke.