nezavisne-vesoMalo je sportskih kolektiva na ovim prostorima kao što je Tekvondo klub Ljubija iz Prijedora, koji u vitrinama ima više od 5.000 medalja i više od 400 pehara i trenera koji je član Kuće slavnih.

Sportska priča, koju već 19 godina s uspjehom pripovijeda istinski zaljubljenik u borilačke vještine i majstor tekvondoa Veso Arežina, i u 2014. godini dobila je svoj nastavak, i to jednako uspješan kao i prethodni. Za prijedorske tekvondoiste kažu da se ni sa jednog takmičenja nisu vratili praznih ruku.

“Istina je. Bez obzira na to kakvo je takmičenje bilo u pitanju, odličja i priznanja nije nedostajalo”, priča Arežina, koji se ovim sportom bavi već 35 godina.

Ideju da svoju strast i umijeće u borilačkoj vještini porijekom iz Koreje, koja je nastala četrdesetih godina prošlog vijeka miješanjem različitih vještina, pretoči u djelo realizovao je 8. marta 1996. godine, kada je osnovao klub u Prijedoru. Sa svakom godinom broj članova je rastao, a sa njime i entuzijazam i sjajni rezultati za koje mnogi kažu da su neobjašnjivi. Više godina su uzastopni prvaci RS u pionirskoj, kadetskoj i juniorskoj konkurenciji. Više godina zaredom su apsolutni prvaci otvorenog prvenstva Srbije, Slovačke, Italije, viceprvaci prvenstva u Njemačkoj.

U čemu je tajna uspjeha tekvondoista Ljubije?

“Kada se radi naporno i nešto što se voli, onda uspjeh mora da dođe. Mnogi se pitaju odakle nam toliko nagrada i priznanja, ali bude im jasno kada vide kako ova djeca vrijedno treniraju i bore se kao lavovi. Vole ovaj sport, ništa im nije teško, ni treninzi, ni putovanja ni brojne obaveze. Tekvondo je ono što najbolje znam da radim i što istinski volim. To želim da prenesem djeci”, priča sportski radnik, koji je pretprošle godine doživio veliku satisfakciju kada je pozvan u Las Vegas na svečanu ceremoniju ulaska u Kuću slavnih tekvondoa.

“Svakome godi kada dobije neku nagradu za uloženi trud, a kada to bude ovako laskavo priznanje, zadovoljstvo je još veće. U isto vrijeme je i legendarni Moka Slavnić primljen u Kuću slavnih košarke. Dovoljno je da vas stave u istu rečenicu s takvom legendom pa da budete srećni i ponosni, a kamoli kada dobijete priznanje”, priča skromni Arežina i dodaje da se ipak najbolje osjeća u trenerci i kimonu.

Da su Arežine prava sportska porodica dokazuje i to što mu u vođenju kluba pomažu supruga Zvjezdana, takođe majstor tekvondoa, i brat Siniša, koji je trener i sudija u ovoj borilačkoj vještini.

“Imam maksimalnu podršku porodice i kad me pitaju da li sam postigao sve u životu što sam želio, kažem da jesam”, dodaje Veso.

Nedavno su Prijedorčani bili učesnici “Jastreb Limač opena” u Zagrebu, odakle su se vratili sa pregršt medalja. U novoj 2015. pred njima su novi sportski izazovim, turnir i takmičenja na kojima žele da opravdaju ranije dobre rezultate.

“Treba biti uporan. Trenirao sam oko 2.000 djece, a u klubu trenutno imam oko 400 djece i sve ih učim da smo mi jedna porodica i da će, ako se vrijedno radi, jednog dana doći neko i vidjeti vaše rezultate, možda čak i američka Kuća slavnih”, kaže Veso Arežina, čovjek koji ima najviše zvanje instruktora u tekvondou gran mastera i vrlo vjerovatno jedini u Kući slavnih iz BiH, bar što se tiče ovog borilačkog sporta.

Nezavisne novine