Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Sabahudina Kajdića iz Prijedora, koji se tereti se za zločine počinjene 1992. godine u ovom gradu.

Osumnjičeni se tereti da je, kao pripadnik Prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS), počinio progon civilnog stanovništva i krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

“On je za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i policije na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora i okolice, kao pripadnik Prijedorske motorizovane brigade VRS, počinio progon civilnog stanovništva kao kazneno djelo zločina protiv čovječnosti. Na teret mu se stavlja da je zajedno sa drugim pripadnicima VRS, u julu 1992. godine, u mjestu Gornja Puharska, Općina Prijedor, sudjelovao u prisilnom odvođenju dvojice civila bošnjačke nacionalnosti kojima se od tada gubi svaki trag, kao i da je sudjelovao u odvođenju i ubistvu dvojice civila koji su nakon odvođenja iz kuća ubijeni na lokalitetu Jordan Njive”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Sabahudin zvani “Saša” tereti se i za mučenje i zastrašivanje većeg broja civila bošnjačke nacionalnosti.

Kajdić je uhapšen početkom decembra, a optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

BIRN