Akcijom dobrovoljnog davanja krvi radnika rudnika “Arselor Mital Prijedor” počelo je ovogodišnje obilježavanje Dana rudara u ovom gradu, ali i jubileja – 15 godina poslovanja ove kompanije u gradu na Sani.

Za učešće u dvodnevnoj akciji dobrovoljnog darovanja krvi u prijedorskom odjeljenju Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske prijavilo se 85 radnika.

Niz manifestacija kojima se obilježava Dan rudara nastavlja se u subotu, 7. decembra, planinarskim maršom “Rudarska transverzala”.

Dan kasnije u spomen-kompleksu kod rudničke direkcije u 10.30 časova biće služen parastos za umrle radnike.

Za srijedu, 11. decembar, predviđeno je uručenje satova radnicima koji su navršili 20 godina staža, za petak, 13. decembra, svečani prijem za goste i poslovne partnere, a za dan kasnije tradionalno rudarsko veče.

Rudarske sportske igre biće održane u utorak, 17. decembra, a dodjelom paketića djeci radnika 26. i 27. decembra biće završen program ovogodišnjeg obilježavanja Dana rudara i proslave petnaestog rođendana kompanije.

U bivšoj Jugoslaviji Dan rudara bio je 21. decembra, a od osnivanja Republike Srpske Dan rudara je Sveta Varvara, zaštitnica rudara, koja se slavi 17. decembra.

SRNA