Preduzeće “Arselor Mital” Prijedor i ove godine će nizom manifestacija obilježiti Dan rudara, ali i 15 godina poslovanja, a prva aktivnost je dobrovoljno davanje krvi u prijedorskoj Bolnici “Doktor Mladen Stojanović”, najavljeno za sutra.

U subotu, 7. decembra, planinarski marš “Rudarska tranverzala” pješačiće se 10 kilometara dugom rutom Rajkovići-Kotlovača-Mrakovica, a dan kasnije u spomen-kompleksu kod rudničke direkcije u 10.30 časova biće služen parastos za umrle radnike.

Za srijedu, 11. decembra, predviđeno je tradicionalno uručenje satova radnicima koji su navršili 20 godina staža, za petak, 13. decembar, svečani prijem za goste i poslovne partnere, a za dan kasnije tradionalno rudarsko veče.

Rudarske sportske igre biće održane u utorak, 17. decembra, a dodjelom paketića djeci radnika 26. i 27. decembra biće završen program ovogodišnjeg obilježavanja Dana rudara i proslave 15. rođendana kompanije.

U bivšoj Jugoslaviji Dan rudara bio je 21. decembar, a od osnivanja Republike Srpske Dan rudara je Sveta Varvara – zaštitnica rudara koja se slavi 17. decembra.

SRNA