Pozivom na humanitarni broj 1415, koji je aktivan od 1. do 31. decembra, građani daruju jednu marku za izradu ikonostasa u duborezu, za hram Hrista Spasitelja u Oštroj Luci.

Ovaj hram gradi se od 2006. godine u mjestu koje je od posljednjeg rata u BiH sjedište istoimene opštine u Republici Srpskoj.

Hram plijeni svojom arhitektonskom ljepotom, a dosadašnja i predstojeća gradnja veoma je zahtjevna i nadilazi finansijske mogućnosti ovog malog mjesta.

“Po blagoslovu našeg episkopa bihaćko-petrovačkog gospodina Sergija, uz dobru volju telekoma Republike Srpske, kao i uz medijsku podršku nadamo se da ćemo dio sredstava za ikonostas prikupiti preko humanitarnog broja telefona 1415”, kaže za “Nezavisne” protoprezviter-stavrofor Karađorđe Derajić, paroh oštrolučki.

Prema njegovim riječima, ikonostas se radi u Kragujevcu, a njegova ukupna vrijednost je 32.000 KM.

“U ovom hramu do njegovog konačnog završetka u građevinskom smislu potrebno je da se uradi još mnogo toga. Osim izrade ikonostasa potrebno je da se on oslika, da se hram opremi bogoslužbenim predmetima neophodnim za bogosluženje, da se sagradi zvonara pored hrama. Predstoji i uređenje porte, kao i drugi poslovi koje ćemo uz Božju pomoć polako završavati”, navodi Derajić.

Podsjeća da se od 2017. godine u ovom hramu nalazi ikona svetog blagovjernog kneza Aleksandra Nevskog.

“Tu ikonu su naši parohijani koji žive i rade u Rusiji darovali svome hramu i kraju. Ikona je oslikana u lavri svetog Aleksandra Nevskog u Sankt Peterburgu, a u našem hramu je poklonička ikona pred kojom se vjernici mole za zdravlje i napredak”, ističe Derajić.

Nezavisne novine-nezavisne-com