Pojedini stečajni postupci u Republici Srpskoj traju i po 14 godina, a glavni razlozi, odnosno krivci za to su, prema riječima stručnjaka, sudski sporovi koji koče zaključenje ovih postupaka.

“Stečajni postupak koji najduže traje pred ovim sudom, i još je u toku, je postupak nad stečajnim dužnikom ‘Dalekovodinženjering’ AD Bratunac, a u ovom predmetu je stečaj otvoren u junu 2005. godine”, kazali su za “Nezavisne” u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini.

Prema njihovim riječima, u ovom sudu se trenutno vodi 39 stečajnih postupaka, a Zakon o stečaju koji je stupio na snagu prošle godine nije mnogo skratio taj postupak.

U Okružnom privrednom sudu u Banjaluci su kazali da su trenutno kod ovog suda u toku 124 stečajna postupka.

“Kada je riječ o dužini trajanja na referatu stečaja, najduže traje postupak koji je otvoren u septembru 2006. godine nad ‘Živinoproduktom’ iz Srpca”, naveli su u ovom sudu.

Kako su dodali, jedan od stečajnih postupaka koji je takođe dugo trajao je onaj nad Prijedorskom bankom a.d. Prijedor, koji je otvoren u februaru 2003, a zatvoren u decembru 2015. godine.

Kako navode, novi Zakon o stečajnom postupku sadrži određene izmjene, kao što su restrukturiranje, unovčenje stečajne mase i drugo, ali je, kažu, teško odrediti njegove efekte.

U Okružnom privrednom sudu u Prijedoru su kazali da je kod ovog suda u toku 27 stečajnih postupaka i jedan predmet restrukturiranja.

“Najstariji stečajni predmet je onaj koji je iniciran u februaru 2010. godine kod Okružnog privrednog suda u Banjaluci, a dostavljen u nadležnost ovog suda u oktobru 2017. godine”, kazali su u ovom sudu u Prijedoru.

Lazo Đurđević, koji je vodio brojne stečajne postupke, kazao je da sve najviše usporavaju sudski sporovi.

“Razlozi za dugo trajanje stečajnog postupka su predugo trajanje sudskih sporova i parnica, kao i otežano unovčenje imovine jer više nema one kupovne moći”, istakao je Đurđević.

Kako kaže, novi zakon je ipak dodatno usporio stečajni postupak jer se prava više ne mogu prodavati već moraju biti riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Petar Dragojević, stečajni upravnik “Živinoprodukta” iz Srpca, gdje postupak traje već 13 godina, kazao je da su ga najviše usporili sudski sporovi.

“Sudski sporovi su ga usporili, ali je taj postupak već na stolu sudije i zaključuje ga, uskoro bi trebalo da bude gotov. Umro je prethodni stečajni upravnik pa sam ja to naslijedio. Očekujem da će u novembru ili decembru donijeti rješenje o zaključenju”, rekao je Dragojević.

Dodao je da je imovina ovog preduzeća davno prodata, još prije nego što je on preuzeo dužnost od prethodnog stečajnog upravnika, ali zbog sporova nije formalno zaključena.

“Mnoge stvari je novi zakon ubrzao proceduralno i skratio period unovčenja imovine, ali problem je uknjižavanja imovine na stečajnog dužnika. To je usporio”, rekao je Dragojević.

Nezavisne novine-nezavisne.com

Povezane vijesti

Oštra Luka: Pri kraju nova zgrada Skupštine opštin... Opština Oštra Luka pokrenula je pregovarački postupak za dodatne radove na završetku izgradnje objekta Spomen sobe i sale Skupštine opštine sa izvođač...
Grad Prijedor: Za opštu komunalnu potrošnju 860.00... U budžetu Grada Prijedora za opštu komunalnu potrošnju predviđeno je 860.000 KM. Za izvođenje ovih radova u postupku javnih nabavki odabrano je pri...
DNS – Pavić: Mladi da grade bolju budućnost ... Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je danas u Prijedoru da je mlade DNS-a još jednom upoznao sa osnovnim smjernicama politike DNS-a, kao i sa Prog...
Odsjek za strateško planiranje: Grad Prijedor akti... Grad Prijedor jedna je od prvih lokalnih zajednica koja putem veb platforme pokušava da napravi bazu podataka Prijedorčana u inostranstvu. Grad pos...
Skupština grada Prijedora: Poziv zainteresovanima ... Skupština grada Prijedora uputila je javni poziv predstavnicima nevladinih organizacija, fondacija, sindikata i drugih udruženja građana za podnošenje...
Prijedor: Sa navijačima biti sagovornik, a ne prot... Učesnici sastanka o sprečavanju incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda, koji je u Prijedoru organizovao OEBS, pozvali su preds...
Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora ̶... Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora "Preda-PD" dobila je nagradu "Kapetan Miša Anastasijević" kao najbolja razvojna agencija u Republici Srps...
Prijedor – Kampanja “16 dana aktivizma... U proteklih 12 mjeseci, prema podacima nevladinih organizacija koje se bave rodno zasnovanim nasiljem, u BiH je zabilježeno 12 ubistava žena u kojima ...