Lista prvih pet najbogatijih kompanija u svijetu u protekle dvije decenije i promjene u njenom redoslijedu najočitiji su dokaz da je čovječanstvo dalo povjerenje digitalnom u odnosu na tradicionalno, rekao je svjetski stručnjak za informacione tehnologije iz Beograda Miloš Trkulja.

Trkulja je na investicionoj konferenciji u Prijedoru napomenuo da se u istoriji ovakvih lista nije desilo da jedna industrija drži svih prvih pet mjesta.

“To je znak da je dominacija apsolutna. Bilo je vremena da su tri od pet iz jedne industrije, i to naftne, ali nikada do prije dvije godine da je svih pet iz jedne – ovaj put digitalne“, rekao je Trkulja.

On je podsjetio da je i 1997. godine i 2007. u prvih pet najjačih kompanija u svijetu samo “Majkrosoft” bio iz IT sektora, dok je 2017. svih pet iz te oblasti.

Trkulja je naveo da su među tih pet stari igrači “Majkrosoft” i “Epl”, a “Alfabet”, “Amazon” i “Fejsbuk” su novi u odnosu na mnoge tradicionalne kompanije koje su decenijama bile na listi najuspješnijih, a sada su potisnute na niže pozicije.

“Tim tradicionalnim kompanijama da bi došle do kapitalizacije od milijardu dolara bilo je potrebno deset ili više godina. `Uber` je za to bilo potrebno sedam mjeseci. Pritom, `Uber` nema svoju imovinu i to je taj fenomen kapitalizma bez kapitala”, pojasnio je Trkulja.

Prema njegovim riječima, osim “Ubera”, lideri u virtuelnom poslovanju su “Buking”, najveća platforma ponude hotelskog smještaja bez ijednog hotela u svom vlasništvu. ili “Er-bi-en-bi”.

On tvrdi da budućnost planete nije u konglomeratima koji imaju po pet ili deset hiljada zaposlenih nego u onima koji imaju dobru ideju i volju da rizikuju, a investicija je minimalna. “Oni su već sada i na šestom, sedmom i osmom mjestu liste najboljih, a sve one tradicionalne stalno padaju”, naglasio je Trkulja.

Ključ svega je, dodao je on, hiperkonektivnost odnosno dramatična brzina i zastrašujući kapacitet, gdje će u 5G mreži biti moguće film skinuti za 15 sekundi.

“To će omogućiti, recimo, brutalan razvoj telemedicine gdje će biti apsolutno realno da ljekar u Japanu drži skalpel, da takav skalpel drži i robot u Hjustonu i da čovjek koji sjedi u Japanu bez imalo kašnjenja radi operaciju čovjeka koji leži u Hjustonu”, objasnio je Trkulja.

Digitalizacija je radikalna inovacija kojoj je čovječanstvo izloženo globalno. Trkulja je ukazao i na zastrašujući prostor za zloupotrebe, zbog čega postoji globalna mreža eksperata za ovo polje gdje se vodi diskusija, uključujući i fenomen redistribucije vlasti u svijetu gdje dolazi do nevjerovatnog uspona snage IT kompanija i srazmjernog slabljenja značaja UN.

“Postoji priča da će se na zgradu UN-a u dogledno vrijeme gledati kao na spomenik”, dodao je Trkulja.

On je podsjetio na prvu posjetu jednog kineskog predsjednika Americi 2007. godine poslije 45 godina, kada se prvi čovjek Kine najprije sastao sa vlasnikom “Majkrosofta” Bilom Gejtsom, pa tek onda sa kolegom iz Bijele kuće.

“Kinezi ne rade ništa slučajno. Poslije toga počinju da se pojavljuju dotade nepoznate kompanije poput `Huaveija` koje danas unose mnogo velike promjene na svjetskom tržištu i nisu ništa manje inovativne od IBM-a ili `Orakla`“, istakao je Trkulja na investicionoj konferenciji “Prijedor Invest 2019: Transformacija”.

Predavanje “Digitalna trasnformacija vs. Balkan” bilo je jedno od najbolje prihvaćenih na investicionoj konferenciji koju su u protekla dva dana organizovali Grad Prijedor, kancelarija Područne privredne komore Banjaluka i Agencija za ekonomski razvoj “PREDA-PD” uz podršku UNDP-a i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju /SDC/, koja je okupila više od 200 učesnika iz šest zemalja.

Prema riječima organizatora, Trkulja, vrhunski svjetski stručnjak sa desetogodišnjim iskustvom konsultanta u “Majkrosoftu”, nije htio honorar za gostovanje u Prijedoru, već je na iznos koji mu je bio namijenjen dodao isti toliki iznos i zatražio da to bude usmjereno u dobrotvorne svrhe.

SRNA