Svjedok Odbrane Zorana Milunića izjavio je da je sa Dušanom Mršićem i drugima bio na ratištu i da su se vratili krajem jula 1992. godine, nakon akcije u selu Zecovi (opština Prijedor).

Mirko Davidović je kazao da je poslat na ratište kod Gradačca i da je s njim, između ostalih, bio i Dušan Mršić, sin Stevana. Naveo je da su otišli u junu, a da su se vratili krajem jula.

Na pitanje šta mu je poznato o akciji u Zecovima, on je odgovorio da je, kad su se vratili, “to tamo sve bilo gotovo, stanovništvo iseljeno”.

Dok su bili na gradačačkom ratištu, kako je rekao, niko nije išao kući osim Milorada Šalabije.

Dušan Mršić svjedočio je na poziv Tužilaštva BiH 2015. godine, govoreći o ubistvima kod škole u Zecovima. Zaštićeni svjedok Tužilaštva Z-1 je 29. januara 2016. izjavio da je vidio kada su Zoran Milunić, Dušan Mršić i još dvojica pucali u tri civila kod školskog igrališta.

Tužilac Edin Muratbegović pitao je svjedoka Davidovića zašto u ranijem iskazu nije spominjao da je Mršić bio s njim na ratištu.

“Garantujem životom da je bio sa mnom”, kazao je Davidović.

Za učešće u ubistvima najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti počinjenim u julu 1992. u Zecovima, sa Zoranom Milunićem optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Svjedok Duško Radinović rekao je da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije, učestvovao u akciji u Zecovima, navodeći da su imali zadatak da pronađu oružje. U kuće, kako je dodao, nisu ulazili. Kretali su se prema putu, odnosno rijeci Sani.

On je ispričao kako su naišli na Predraga Miladinovića, kojem je noga bila krvava. Kazao im je da se sâm ranio kada je prebacivao pušku iz ruke u ruku. Svjedok je rekao da je imao zavoj i da je previo Miladinovića, koji je s kolegom nastavio dalje.

Radinović je kazao da je krenuo u akciju sa 50-ak ljudi. Naveo je da je bio u vojnoj bluzi i farmerkama. Složio se da ih većina nije imala plave, već SMB uniforme.

Oba svjedoka su rekla da ništa ružno nisu čuli za Zorana Milunića.

Nastavak suđenja je 13. decembra.

BIRN