Izložba “Reminiscencije” beogradske autorke Mirjane Tomašević otvorena je u Muzeju Kozare u Prijedoru.

– Ova izložba podrazumijeva dva toka. Jedan je eksperimentisanje autora sa grafičkim tehnikama – akvatintom, linorezom, linogravurom u svrhu dobijanja jedinstvenog izraza, što je u velikoj mjeri i ostvareno kada pogledate ova djela – rekao je direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić.

Autorka izložbe Mirjana Tomašević je istakla da je u pitanju originalna štampa ručne grafike, malo neuobičajeno pošto su uglavnom u boji što je izazov kojim se bavi u posljednje vrijeme.

– Izloženi radovi su realizovani tokom prethodne dvije godine mada su one mnogo ranije čučale i sazrijevale u meni kao neke iskre i sjećanja na neke povode iz ranijih radova ili uopšte iz iskustva života – kazala je Tomaševićeva.

Dodala je da fragmenti i instalacije koje su izložene predstavljaju skup događaja koji su ostali u nekom likovnom smislu.

– Krugovi koji dominiraju su kao neki cikličan tok koji stalno teče, a ponavlja se iznova kao neka savršena forma koja uz neke moje dorade grafičke, misaone i vizuelne može da poprimi neke sasvim druge oblike i da ne ostane na nivou tog kruga – dodala je Tomaševićeva.

Izložba je otvorena do 20. decembra.

Glas Srpske