Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Jovica Bratić rekao je u Prijedoru da su preduzetnicima potrebne jednostavnije procedure da bi što prije krenuli sa svojom preduzetničkom djelatnošću i doprinijeli razvoju privrede.

Bratić je rekao da je sastanak preduzetnika i predstavnika nadležnih organa i institucija o unapređenju poslovnog ambijenta, bio prilika da predstavnici Poreske uprave Republike Srpske samostalnim preduzetnicima približe njihove obaveze – da znaju šta ih čeka, budući da se zakoni mijenjaju često, pa nisu u toku.

“Ovo je prilika da kažemo šta bi trebalo smanjiti ili potpuno izbjeći. Upozorili smo da epidemija ilegalnog rada nama stvara problem, kao i da su velike komunalne takse. Prisutan je i problem da samostalni privrednici nemaju pravo na stečaj – mi odgovaramo cjelokupnom imovinom i to nam otežava poslovanje, a tu su i problemi sa refundiranjem bolovanja”, pojasnio je Bratić.

Predsjednik Upravnog odbora Zanatsko-preduzetničke komore regije Prijedor Ranko Zgodić novinarima je rekao da je sastanak bio prilika za prikaz realnog stanja poslovnog ambijenta za preduzetnike, te ukazivanje na puteve njegovog unapređenja u Republici Srpskoj.

“Mišljenje preduzetnika je treba poboljšati poslovni ambijent. Tražimo stabilan politički sistem, vladavinu prava, smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta i jednakopravnost pravnih subjekata. To nam je vrlo važno, pogotovo što slijedi javna rasprava o zakonima o radu i poreskom postupku, a prijedlozi poboljšanja koje danas definišemo trebalo bi da uđu u redove tih zakona”, rekao je Zgodić.

Vlado Kovačević iz Poreske uprave Republike Srpske je fizičkim licima koja obavljaju preduzetničku djelatnost predstavio pojedinosti oko primjene poreskih propisa koji su u nadležnosti Uprave.

“Predstavili smo pojedinosti po pitanju obaveza plaćanja određenih taksa, republičke, komunalne, poreza na dohodak, oporezivanja malih preduzetnika pod određenim uslovima i drugo”, pojasnio je Kovačević.

Sastanak je održan u organizaciji Područne zanatsko-preduzetničke komore u Prijedoru koja obuhvata oko 3.000 samostalnih preduzetnika sa područja Prijedora, Kozarske Dubice, Kostajnice, Novog Grada, Krupe na Uni i Oštre Luke.

Osim preduzetnika sa prijedorske regije, sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za finansije Republike Srpske, Ministarstva za privredu i preduzetništvo Srpske, Poreske uprave Republike Srpske.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora, Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske, gradskog Odsjeka za strateško planiranje, te Agencije “Preda-PD”.

SRNA