Punih pedeset godina Ernest Badnjević iz Prijedora je u izviđačima, a prvi put je u izviđački svijet zakoračio davne 1969. godine kao mališan. Od svoje devete godine, pa do danas nikad nije napustio izviđače, a kroz izviđačka druženja je upoznao i suprugu Senku. Rodila se ljubav, a u braku su dobili i sina Adnana.

Sin je još kao beba putovao s njima na akcije i kampovanja i praktično već od rođenja postao član izviđačke družine. Adnan se kao momak zaljubio u članicu Odreda prijedorskih izviđača Nikolinu, a u braku su stekli sina Ernesta i unuku Laru. Oni su najmlađi članovi ove zanimljive porodične izviđačke skupine, saznaje Anadolu Agency.

“Svakom bih djetetu preporučio da postane skaut”, poručuje Badnjević.

Kao učenik trećeg razreda osnovne škole Ernest je stupio u izviđačku organizaciju, a tri godine kasnije sa izviđačima je deset dana kampovao na Benkovcu, na Kozari.

„Sjećam se da je snijeg bio ogroman i mislim da je to kampovanje najviše uticalo na mene da, evo, cijeli život provedem u izviđačima. Evo, na višeboju izviđača ‘Kozara 2019’, koji je održan proteklog vikenda, dobio sam plaketu povodom 50 godina članstva u našoj organizaciji. Bio sam prijatno iznenađen, jer to nisam očekivao”, kaže Badnjević.

U izviđačkom odredu se rodila ljubav

Ernest je suprugu Senku, koja je dvije godine nakon njega stupila u izviđače, upoznao i zavolio, a nedugo poslije toga je shvatio da je ona ljubav njegovog života. Uslijedio je brak, a potom i rođenje sina Adnana, koji je takođe odmah po rođenju postao izviđač.

“Izviđač znači prvenstveno biti dobar čovjek. I Senka i ja smo odgovorni i mislimo na dobrobit drugih, volimo ljude i druženja i našli smo se u potpunosti. Naša ljubav traje i stvorili smo divnu porodicu. Ja imam i mnogo drugih obaveza, pa me često nema kući, zato ću reći da je Senka bolji izviđač od mene, jer uvijek sve savršeno funkcioniše”, sa osmijehom kaže Ernest.

Šestogodišnji Ernest Badnjević je živahan dječak, a u šali njegovi članovi porodice kažu da je prvo kao i njegov tata dobio izviđačku knjižicu, pa tek onda rodni list. Obožava druženje sa izviđačima, mada kaže da još uvijek nije naučio vezivati čvor.

Učestvovao je na poslednjem višeboju i s ponosom kaže da je osvojio sedam bodova. Sa sestrom Larom voli pjevati izviđačke pjesme. Njegov otac Adnan (31) kaže sa osmijehom da je rođen 17. januara 1988. godine i već tog dana je upisan u odred izviđača, a tek nakon par dana je upisan u matičnu knjigu rođenih.

“Zdrava sredina, zdravi ljudi, mnogo prijateljstava, sve me to veže za izviđače. U njima sam stekao prijatelje, kumove i svakome bih preporučio da proba biti član izviđačke organizacije”, kaže Adnan.

Njegov sin Ernest, koji je dobio ime po didi Ernestu, ima nadimak Simpli, jer je rođen tokom manifestacije „Jednostavno izviđač“.

Trudom i radom mnogo se postiže

Ernest Badnjević poručuje da se radom i trudom u izviđačkom odredu može mnogo toga naučiti.

“Od naojbičnijih stvari, poput vezivanja pertle, bezbroj čvorova, pa do pravljenja skloništa u prirodi, život u prirodi i upoznavanje ljudi, jer u svijetu postoji preko 40 miliona izviđača u 200 zemalja svijeta. I naši izviđači su putovali u Japan, Ameriku, Koreju, Poljsku i skoro sve zemlje Evrope. U prijedorskom odredu ima aktivnih do 200 članova”, poručuje Badnjević.

Anadolija