Poštovani sugrađani!

S obzirom na to da nam se bliže hladni dani kada se temperatura spušta ispod nule, želimo da Vas podsjetimo na obavezu da svoj vodomjer zaštitite od smrzavanja.

Smrzavanje dijelova unutrašnjih vodovodnih instalacija je najčešći razlog zbog kojeg građani ostaju bez vode tokom zimskih mjeseci. Pretprošle zime „Vodovodu“ je prijavljeno 87 slučajeva smrzavanja vodomjera, a prošle zime 43 ovakva slučaja.

Najveća vjerovatnoća smrzavanja vodovodnih cijevi i vodomjera je na mjestu gdje su instalacije najpliće zakopane, kao i u zidovima objekata koji se ne griju.

Kako bi se spriječilo smrzavanje vodomjer je potrebno obložiti odgovarajućim termo-izolacionim materijalom, npr. stiroporom, staklenom vunom, starim krpama, kartonom i sl. Zaštitu je potrebno postaviti na taj način da je naš radnik može jednostavno skloniti i očitati stanje na vodomjeru.

Napominjemo da u slučaju smrzavanja troškove popravke instalacija i zamjene vodomjera snosi potrošač.

Kako bi se spriječili nepotrebni problemi prouzrokovani smrzavanjem i dodatno opterećivanje kućnih budžeta izdvajanjem za popravke instalacija i vodomjera, „Vodovod“ a.d. Prijedor upozorava građane i zajednice etažnih vlasnika da blagovremeno preduzmu potrebne mjere zaštite.

S poštovanjem,

„Vodovod“ a.d. Prijedor