U postupku protiv 13-orice optuženih za zločine počinjene u prijedorskom selu Zecovi, predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić upozorio je da se suđenje mora odvijati efikasnije i ekonomičnije.

Maksumić je na statusnoj konferenciji kazao da je prirodno da se dešavaju okolnosti koje iziskuju odgađanje ročišta zbog bolesti, ličnih obaveza ili praznika.

Kako je istakao, u ovom predmetu se dešava da se dostavlja nepotpuna medicinska dokumentacija, na osnovu koje su obavljena vještačenja, i u velikom broju slučajeva je zaključeno da iz dokumentacije ne proizlazi nemogućnost dolaska optuženog na suđenje.

Maksumić je ukazao i na česte slučajeve dostavljanja medicinske dokumentacije u posljednji čas, kao i na slanje uputnica bez datuma, odnosno zakazivanja pregleda u terminu održavanja pretresa. On je izrazio razumijevanje za to da optuženi i branioci žive daleko jedni od drugih, ali je naglasio da se moraju uložiti napori da situacija bude bolja.

“Sud mora obezbijediti da se ovaj postupak odvija efikasnije i ekonomičnije”, rekao je Maksumić.

Na ročištu je razgovarano i o zdravstvenom stanju pojedinih optuženih, kao i o planiranom nastavku izvođenja dokaza.

Za ubistva najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti počinjena u julu 1992. u Zecovima optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović.

Dušan Milunić optužen je kao komandir Rasavačke čete, Radomir Stojnić u svojstvu komandira Rezervne stanice milicije, Četić u svojstvu predsjednika Kriznog štaba za selo, a ostali optuženi kao pripadnici Rasavačke čete Vojske Republike Srpske (VRS).

Suđenje u ovom predmetu počelo je u junu 2015. godine, a posljednje ročište održano je 27. septembra.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. novembar.

BIRN