Načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović pozvao je danas građane koji uoče migrante da to prijave policiji na besplatni servisni telefon 122, radi preduzimanja mjera čiji je cilj kontrola kretanja tih lica.

“Nažalost, migranti ulaze u stambene objekte, otuđuju putničke automobile. Kod nas to nije jako izražena pojava kao u istočnom dijelu Republike Srpske – mi to držimo pod kontrolom”, rekao je Vujanović na redovnoj konferenciji za novinare u Prijedoru.

Prema njegovim riječima, prijedorska regija je tranzitna ruta prema Unsko-sanskom kantonu i migranti koriste sve vrste prevoza ka Bihaću ili Sarajevu, gdje se talgo linijom Sarajevo-Bihać dnevno prevozi i do 150 migranata, a policijski službenici te vozove kontrolišu na željezničkim stanicama Omarska, Prijedor i Novi Grad.

“Snalaze se tako što spavaju u napuštenim objektima. Ne možemo reći da provaljuju, jer nemamo toliko prijava da je riječ o masovnom provaljivanju. Imamo prijave da su primijećeni pod nadstrešnicama u napuštenim objektima, koje koriste za privremeni smještaj, spavanje ili odmor na putu ka Bihaću”, naveo je Vujanović.

Vujanović je precizirao da su na području ove policijske uprave u oktobru evidentirana 73 migranta, u Prijedoru i Kozarskoj Dubici, dok ih je u oktobru prošle godine bilo 66.

“Izdvojio bih specifičan slučaj gdje je u noći otuđen `golf` kojeg smo pronašli zajedno sa kolegama iz USK na području Bihaća. Tokom kriminalističke obrade, a i samim zaticanjem na licu mjesta, utvrdili smo da je vozilo otuđio migrant iz Maroka”, rekao je Vujanović.

On je naveo da je u oktobru zadržan povoljan bezbjednosni ambijent i nije bilo evidentiranih težih krivičnih djela niti bilo kakvih pojava koje bi u znatnoj mjeri ugrozile stanje bezbjednosti na području Uprave.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović rekao je da je u oktobru evidentirano ukupno 95 krivičnih djela, što je za 15 krivičnih djela više u odnosu na isti period predhodne godine.

On je dodao da je od 38 krivičnih djela po nepoznatom počiniocu rasvijetljeno 26.

“Nadležnom tužilaštvu podneseno je 85 izvještaja protiv 79 lica, od kojih su 30 povratnici u vršenju krivičnih djela, a evidentirana su i četiri maloljetna izvršioca”, naveo je Mikanović.

Mikanović je istakao da je rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu 68,4 odsto, a ukupna rasvijetljenost 87,4 odsto.

“U oktobru su rasvijetljena i dva krivična djela vezana za otuđenja motornih vozila i u oba slučaja su predmetna vozila pronađena i vraćena vlasnicima. Protiv života i tijela izvršeno je pet krivičnih djela i sva su riješena”, naveo je Mikanović.

Načelnik Sektora policije Mario Milašin rekao je da je u oktobru evidentirano 27 narušavanja javnog reda i mira i 33 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, što je za 23 odsto, odnosno za 27 odsto, manje u odnosu na oktobar prošle godine.

“U oblasti bezbjednosti saobraćaja u oktobru evidentirano je ukupno 2.565 prekršaja, od čega se 50 odsto odnosi na upravljanje vozilom pod dejstvom alkoholom i neprilagođenu brzinu”, rekao je Milašin.

Milašin je naveo da su u posmatranom periodu evidentirane 82 saobraćajne nezgode, što je za šest više u odnosu na uporedni period.

“Dvije saobraćajne nezgode bile sa poginulim licima. U obje su poginuli vozači”, rekao je Milašin.

On je podsjetio vozače da od petka, 15. novembra, na snagu stupa zakonska obaveza da, bez obzira na vremenske uslove, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i to do 15. aprila.

SRNA
Foto – ilustracija