Čišćenje i produbljivanje korita rijeke Sane alarmantan je prioritet radi sprečavanja eventualnih novih poplava, poručuju i građani i rukovodstvo lokalnih zajednica sanskog sliva.

Iz Јavne ustanove “Vode Srpske” poručuju da je pripremljena projektna dokumentacija za čišćenje korita rijeke Sane u dužini od oko 40 kilometara na području Prijedora i Oštre Luke, u vrijednosti od šest miliona maraka, ali je potrebno obezbijediti sve preduslove , od ekoloških do finansijskih.

Godine prolaze, elaborati se pominju, a rijeka Sana svakog ljeta sve je plića. Ni najstariji ribolovci ne pamte ovako niske vodostaje i nabujalu vegetaciju. Kažu, ribe još ima i još nije kasno za čišćenje korita.

A onda već godinama, saniraju se posljedice nebrige o koritu Sane. Nezapamćene poplave opominju, a građani kažu, sanacija štete više nije dovoljna. Mora se hitno djelovati, jer je ovo problem svih opština sanskog sliva. Iz Prijedora i Oštre Luke tvrde, sami ne mogu, pa je neophodna pomoć sa viših nivoa vlasti.

– Do sada nismo imali povratnu informaciju i to nije prvi dopis koji je išao i činjenica da je to posao kojem se mora ozbiljno pristupiti i da nije jednostavno naći rješenje. To je famozni plovni bager koji omogućava produbljivanje rijeke – naveo je Zlatko Ritan savjetnik gradonačelnika za kapitalne projekte i infrastrukturu Grada Prijedora.

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar istakao je da opština ima ograničene resurse i nije u stanju da se sama nosi sa ovim problemom.

– Moramo da tražimo pomoć viših nivoa. Nadam se da će ako “Vode Srpske” krenu s rješavanjem tog problema uključiti i opštinu Oštra Luka – dodao je Stanar.

Na dijelu sanskog sliva u Novom Gradu, bilo je određenih radova.

– Na koritu rijeke Sane na području Aginog polja gdje je od stacionaže jedan do stacionaže 26 data mogućnost izvođaču da se iz samog korita izvadi oko 18 kubika materijala što mislimo da će na taj način omogućiti lakši protok – smatra Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Iz “Voda Srpske” poručuju da je za projekat čišćenja korita rijeke Sane, u dužini od oko 40 kilometara od Oštre Luke do Novog Grada pripremljena projektna dokumentacija. Procjenjuje se da je predračunska vrijednost radova šest miliona maraka.

– ЈU “Vode Srpske” do sada nije zaprimila nikakvu inicijativu lokalnih zajednica Grada Prijedora i opštine Oštra Luka za pokretanje ovih radova čišćenja korita rijeke Sane. Svakako da je taj posao potrebno uraditi i to što prije, ali oko toga treba da se pronađe ukupni društveni konsenzus i u pogledu zaštite životne sredine, ali svakako i oko finansiranja – istakao je Saša Mirić portparol ЈU “Vode Srpske”.

A iskustvo uzvodno iz federalne opštine Sanski Most, gdje je očišćeno korito rijeke Sane na području gradske zone i iznad grada, dalo je dobre rezultate.

– One iformacije koje dobijamo od stvarnih stručnjaka i eksperata Sanski Most je zasigurno sigurniji nego što je bio 2014. i ne bi se nešto radilo i ulagao toliki novac, jer ovo nije nimalo jeftina investicija – istakao je Faris Hasanbegović načelnik opštine Sanski Most.

Čišćenje Sane od Oštre Luke do Novog Grada predviđeno je u dvije faze, od Oštre Luke do gradskog mosta u Prijedoru i od ovog mosta do Novog Grada.

RTRS

Povezane vijesti

Petak – 13. decembar: Isključenje struje na ... Kako nam je potvrđeno iz prijedorske Elektrodistribucije, ovog petka, 13. decembra 2019. godine, bez električne energije će biti jedan dio potrošača n...
Grad Prijedor: U nedjelju proba sirena sistema za ... Obavještenje građanima Prijedora U skladu sa Pravilnikom o uzbunjivanju i postupanju građana u slučaju opasnosti ("Službeni glasnik Republike Srpsk...
Narodna skupština RS usvojila Odluku o izradi Plan... Narodna skupština Republike Srpske nije usvojila prijedloge odluka o raspuštanju skupština opština Rudo i Teslić koja su bila predviđena zato što nače...
Četvrtak – 12. decembar: Isključenje struje ... Kako nam je potvrđeno iz prijedorske Elektrodistribucije, ovog četvrtka, 12. decembra 2019. godine, bez električne energije će biti jedan dio potrošač...
Prijedor: Novi tender za izgradnju sekundarne vodo... Grad Prijedor raspisao je novi tender za izbor izvođača radova na izgradnji dijela vodovodne mreže u naselju Vrbice. "Procijenjena ukupna vrijednos...
Kanadska kompanija donirala prijedorskoj bolnici n... Kanadska kompanija "Bausch & Lomb" donirala je danas prijedorskoj bolnici najmoderniju opremu za operaciju katarakte vrijednu 140.000 KM, tako da ...
Srijeda – 11. decembar: Isključenje struje n... Kako nam je potvrđeno iz prijedorske Elektrodistribucije, ove srijede, 11. decembra 2019. godine, bez električne energije će biti jedan dio potrošača ...
Udruženje “Neven”-Udruženje “Zaj... Udruženje građana "Zajednički put mladih" i Udruženje roditelja djece s razvojnim poteškoćama "Neven" iz Prijedora danas su u najvećem prijedorskom pa...