Pekar, varilac i kuvar su deficitarna zanimanja trećeg stepena, dok su tehničari informacionih tehnologija, mehatronike, elektroenergetike i tehničar za CNC tehnologije deficitarna zanimanja četvrtog stepena.

Do ovih podataka iz prijedorske gradske uprave došli su na osnovu Pregleda nezaposlenih osoba po zanimanjima kojima je Biro raspolagao do 10. septembra ove godine.

Ova Odluka o otvrđivanju deficitarnih zanimanja u srednjoj stručnoj spremi na području Prijedora za 2019. godinu objavljena je u Službenom glasniku, i ona se primjenjuje u procesu dodjele gradskih stipendija koji je u toku.

Iz Gradske uprave su objavili tri preliminarne liste učenika koji su ostvarili pravo na stipendiju, odnosno listu na osnovu uspjeha u školi, potom na osnovu socijalnog statusa, te listu na osnovu deficitarnih zanimanja.

Zanimljivo je da je stipendija bila namjenjena za po pet učenika sa svakim od ovih deficitarnih zanimanja što je ukupno njih 35, ali na preliminarnoj listi ima ih 19 koji su zadovoljili uslove. Osim uslova da je upisao deficitarno zanimanje, da bi dobio gradsku stipendiju učenik mora imati i prosjek ocjena veći od 3,5.

Na preliminarnoj listi stipendista nema nijednog pekara i kuvara, dok su tek dva varioca. Takođe dva su i tehničara elektroenergetike, dok je po pet tehničara informacionih tehnoligija, tehničara za CNC tehnologije i tehničara mehatronike.

Narednih dana trebalo bi da bude utvrđena i konačna lista, a svi učenici koji budu na listi stipendista primaće 70 KM tokom 10 mjeseci.

Euroblic-srpskainfo.com