Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru podiglo je optužnicu protiv Emira Hadžipašića iz Bosanske Krupe i Ibrahima Šefitagića iz Prizrena kojom se terete za trgovinu drogom. Optužnicu je potvrdio Okružni sud u Prijedoru.

Obojica su uhapšeni u julu u akciji “Jug jedan” nakon što su prikrivenim istražiocima MUP RS u dva navrata prodali oko 1,1 kilogram heroina.

Prva primopredaja obavljena je u okolini Prijedora kada je Hadžipašić za 2.000 evra zainteresovanom kupcu prodao 100 grama heroina. Druga primopredaja obavljena je u Dubici 18. jula. Hadžipašić je tada pozvao Šefitagića da na dogovorenu lokaciju donese kilogram heroina, što je ovaj i učinio.

Potom su se zajedno sastali s kupcem u kafiću. Šefitagić je ostao u kafiću, a Hadžipašić i kupac su se automobilom odvezli do samouslužne autopraonice na kojoj mu je optuženi pokazao dovezenu drogu, koja je bila upakovana u dva paketa ispod jakne u vozilu. Usljedila je policijska akcija u kojoj je uhapšen, da bi ubrzo pao i Šefitagić.

Prilikom hapšenja kod Šefitagića je pronađena lažna lična karta i vozačka dozvola Hrvatske, izdata u PU Rijeka na ime I.G., ali s njegovom fotografijom. Zbog toga, optužnicom se tereti i za krivično djelo falsifikovanja isprave.

Dnevni avaz-EuroBlic