Nezaposlenom demobilisanom borcu Vojske Republike Srpske iz Prijedora, Goranu Mrkalju, neophodna je novčana pomoć za transplantaciju bubrega i pankreasa.

Transplantacija u Bjelorusiji košta 60 hiljada evra, a do 14. novembra potrebno je da uplati 12 hiljada evra.

49-godišnji Goran Mrkalj iz Miljakovaca kod Prijedora obolio je dijabetesa, koji je prouzrokovao brojne komplikacije. Ne vidi na jedno oko, bori se s gangrenom desne noge, bubrezi su mu bez funkcije pa od maja ide na dijalizu. Osim toga, ima i nasljednu trombofiliju.

– Problem je sad suštinski, da sam odlučio da transplantujem bubreg. Kad sam otišao, putem Otvorene mreže Almira Batka Ćehajića, da se konsultujem šta treba da radim, predloženo mi je da transplantujem i pankreas, jer ako bih samo radio bubreg, za pet, šest godina, šećer bi ga pojeo – rekao je Mrkalj.

Specijalisti nefrologije iz Francuske i Bjelorusije dolaze u Sarajevo 14. novembra, kada je Goranu zakazan pregled. Ako na tom pregledu ljekari odobre transplantaciju, Goran bi trebalo da do tada uplati 12 hiljada evra.

– Imam raditi nalaze CRT-a, krvnih sudova i u Beogradu imam pretrage krvi. Sve to trebao bih do 14. da završim, a ne znam ni kako ni otkuda, nemam primanja nikakvih, inače sam nezaposlen – dodao je Mrkalj.

Ljudi dobre volje, koji žele da pomognu ovom demobilisanom borcu Vojske Republike Srpske, mogu to da urade uplatom na njegov žiro-račun.

RTRS