Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske pruža podršku poljoprivrednicima u vidu novčanih podsticaja za kapitalne investicije, ali i nabavku opreme u oblasti biljne i stočarske proizvodnje. Novčani podsticaj, od 57.000 maraka dobila je i porodica Babić iz Rasavaca kod Prijedora, koja će ova sredstva uložiti u nabavku opreme i izgradnju objekta na porodičnoj farmi pilića.

Novčani podsticaj, od 57.000 maraka dobila je i porodica Babić iz Rasavaca kod Prijedora, koja će ova sredstva uložiti u nabavku opreme i izgradnju objekta na porodičnoj farmi pilića.

Porodici Babić, iz prijedorskih Rasavaca, koja je prije 12 godina pokrenula porodičnu farmu pilića, stiže podrška resornog ministarstva za kapitalne investicije. Ispunili su sve uslove javnog poziva i za nabavku opreme i izgradnju objekta, površine 650 metara kvadratnih, dobili 57. 000 maraka podsticaja . Na ovaj načini, značajno su unaprijedili rad farme.

– Oprema je sva kompjuterizovana, klimatizovan objekat, za razliku od stare proizvodnje. Moje mišljenje je da se može bolje živjeti na selu i u ovom podneblju nego negdje drugdje. Јa sam odlučio da ostanem na selu i da ulažem – rekao je Dragan Babić iz Rasavaca kod Prijedora.

Na ovoj farmi, dnevno se proizvede oko 6.000 jaja, koja plasiraju na lokalnom tržištu. Draganu Babiću, uz suprugu, najveća podrška su dvije kćerke. Kaže, od malih nogu uči ih značaju vlastitog rada. Tako je i mlađa Tatjana, prvu “platu” zaradila na porodičnoj farmi.

– Dobija novčanu stimulaciju za svoj rad, ima koverta za period koji je radila i tako. Na koverti piše – Babić Tatjana, plata – dodao je Babić.

Kako saznajemo iz resornog ministarstva, naredne sedmice počinje isplata novčanih podsticaja za nabavku opreme i kapitalna ulaganja za više od 180 poljoprivrednika širom Srpske.

RTRS