Žiri u sastavu književnici Nikola Vukolić (predsjednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković, donio je jednoglasnu odluku da Kočićevo pero za jesen 2019. godine dodijeli književniku Darku Cvijetiću za knjigu „Schindlerov lift“ u izdanju izdavačke kuće “Buybook” iz Sarajeva.

Zadužbina Petar Kočić Banja Luka – Beograd dodjeljuje nagradu Kočićevo pero za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.

– “Šindlerov lift” knjiga je o prošlome našem ratu. Ustvari, to je knjiga o svakome našem dosadašnjem ratu. Knjiga o jednom neboderu, u nevelikom gradu nakraj Bosne, i o ljudima koji su u tom neboderu odigrali ulogu manjine. “Šindlerov lift” knjiga je o ratu koji se devedesetih u Bosni vodio protiv manjine, u Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, na Kosovu, posvuda gdje se ratovalo i gdje su se formirale i konfigurirale većine. “Šindlerov lift” je takođe knjiga o porazu svake ljudskosti, ali i o tome da su papir i olovka jedino sredstvo koje čovjeku preostaje u trenucima poraza. “Šindlerov lift” knjiga je o porazu u ratu. Ko je pročita dobro će znati imena pobjednika i imena poraženih – stoji u saopštenju za ovu prestižnu književnu nagradu koje je napisao član žirija, književnik Miljenko Jergović.

U saopštenju stoji i: Darko Cvijetić je pjesnik iz Prijedora, pripovjedač, pisac, ali prije svega drugog on je čovjek pozorišta, glumac, redatelj, dramaturg, lice sa scene i iza scene, svoj svijet on uobličava i artikulira u forme, fragmente i fraktale teatra. Njegov je teatar krvav, užasan i konačan, sa utjehom u katarzi. U kraju iza kojeg više ne postoji ništa.

– Hrabar je čovjek koji nakon svega što se dogodilo ipak piše, za spas duše. Usamljenost Darka Cvijetića uporediva je samo sa usamljenosti Petra Kočića, 1916. godine, u onoj beogradskoj umobolnici, u svijetu pod okupacijom. Zato mu ovo Kočićevo pero nekako prirodno pripada. Kao da je pero iz Kočićeva jastuka – naglasio je Miljenko Jergović.

Nagrada Kočićevo pero za jesen 2019. godine biće na svečan način uručena laureatu na ovogodišnjem Interliberu u Zagrebu, petak 15. novembra u 12 časova na štandu izdavačke kuće.

EuroBlic-srpskainfo.com