Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković potpisao je ugovore sa osam poslodavaca za dodjelu podsticajnih sredstava za zapošljavanje kroz jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Đaković je ovom prilikom istakao da je riječ o projektu MEG koji Grad Prijedor realizuje već drugu godinu, u okviru kojeg se jedna linija sredstava odnosi na izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture, a druga kroz koju se pomaže razvoj malih i srednjih preduzeća u cilju daljeg razvoja proizvodnje i nabavku mašina, opreme i alata.

“Prošle godine smo u okviru ove druge komponente, sufinasirali sa UNDP-om nabavku opreme u pet preduzeća, a ove ćemo sufinansirati nabavku opreme i alata za osam preduzeća gdje će Grad Prijedor i UNDP učestvovati sa 123.786,95 KM, a ukupna vrijednost ove opreme će iznositi 358.978,27 KM”, istakao je Đaković.

On je dodao da dodjela podsticajnih sredstava ima za cilj da kreira nova radna mjesta kroz jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, kroz podršku u nabavci mašina, opreme ili alata za potrebe proizvodnih procesa u djelatnostima u okviru prerađivačke industrije.

“Implementacija projekata će doprinijeti zapošljavanju 16 novih osoba, te nabavci nove opreme, mašina i alata kod podržanih poslovnih subjekata” istakao je Đaković.

Inače, kao i u 2018. godini, maksimalni iznos podsticajnih sredstava koji može biti odobren, ne može biti veći od 20.000,00 KM, pri čemu poslovni subjekti imaju obavezu da dodatno obezbijede vlastito učešće u iznosu od minimalno 40 odsto dodijeljenih sredstava.

Po objavljenom Javnom pozivu za dodjelu podsticajnih sredstava za zapošljavanje kroz jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća , do predviđenog roka, stiglo je 12 prijava.

Ovim podsticajem, u vidu bespovratnih grant sredstva u visini 99.200 KM, tokom 2018. godine, podržano je 5 poslovnih subjekata iz djelatnosti metaloprerade i drvoprerade,a zaposlena su nova 24 radnika.

www.prijedorgrad.org