Predsjednik DNS Marko Pavić zamjerio je predsjedniku SNSD Miloradu Dodiku na ustupcima prema Demosu Nedeljka Čubrilovića i Ujedinjenoj Srpskoj Nenada Stevandića, a na štetu DNS, saznaje Srpskainfo.

Dugo očekivani sastanak koalicionih patnera DNS i SNSD nije iznjedrio ništa epohalno, u smislu rješavanja otvorenih problema koji prijete da ugroze najdugovječniju koaliciju u Srpskoj. Osim što su i Dodik i Pavić istakli da ostaju partneri, i što je Dodik ponovio da će DNS dobiti do sada obećane pozicije u javnom sektoru, malo šta ostalo je jasnije nakon sastanka.

Odlično obavješteni izvori Srpskainfo tvrde da je Pavić sastanak počeo iznoseći ogromno nezadovoljstvo DNS zbog odnosa SNSD prema njegovim kadrovima, prije svega zbog toga što su funkcije ranije obećane DNS u međuvremenu pripale nekim drugim strankama u koaliciji. Kako saznajemo, tu se prije svega misli na mjesto direktora RiTE „Ugljevik“, koje je pripalo Demosu, ali i na poziciju predsjednika Narodne skupštine RS na kojoj je predsjednik te stranke Nedeljko Čubrilović.

– U jednom trenutku Pavić je čak poručio da nema ništa protiv da DNS izađe iz vlasti u RS ako se ne zaustavi ovakav ponižavajući odnos koalicionog partnera. Što se tiče nivoa BiH, Dodiku je rekao da on tamo može i bez DNS – tvrde naši sagovornici.

S druge strane, Dodik je pokušao da „spusti lopticu“ donoseći na sastanak prijedlog novog sporazuma o saradnji dvije najveće partije u koaliciji, ali takav dokument niko nije potpisao.

– Suština ponuđenog sporazuma je da se SNSD i DNS obavežu da nastavljaju zajedničko djelovanje u RS i na nivou BiH, uz obrazloženje da je to u cilju jačanja pozicije Srpske. Pavić za sada ne želi da potpiše takav sporazum i insistira da se ispoštuje koalicioni sporazum koji je već potpisan. Stiče se utisak da je Pavić nastupio tako da Dodik sam napusti sastanak i prekine saradnju, ali se to ipak nije desilo – tvrde naši izvori.

Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović nije želio za Srpskainfo da komentariše to što je pominjan na sastaku DNS i SNSD. Istovremeno, lider US Nenad Stevandić kratko je prokomentarisao da se nada da će Dodik i Pavić uspjeti da riješe nesuglasice i da će koalicija ostati stabilna.

– Što se tiče funkcija, sporazum jasno precizira koliko ko treba procentualno da dobije i tu je situacija jasna – kaže Stevandić.

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da je bio očekivan zaključak da DNS i SNSD ostaju zajedno jer je tu „mnogo isprepletenih stvari koje ne dopuštaju da se raziđu“.

– Ne mislim da će se razići iz prostog razloga što smo godinu dana pred lokalne izbore. Oni se drže zajedno, ali ono što jeste novina i što se stekao utisak da je atmosfera bila teška, opterećena problemima koji su dugo stavljani pod tepih – smatra Topićeva.

Na konfereniji za novinare, lideri obje partije su posebno apostrofirali da će nastaviti dogovore oko nastupa na lokalnom nivou, a značajna tema bila je i raspodjela funkcija u javnom sektoru. Sljedeći sastanak očekuje se krajem iduće sedmice.

– Mislim da to nije cjelokupna priča. Prijedor je zanimljiv iz razloga što je on tvrđava DNS. Pokušaj da se na lokalnom nivou svako ponaša u skladu sa lokalnim prilikama, od opštine do opštine, po meni predstavlja pokušaj relativizacije te priče. Međutim, vidjeli smo da je DNS vratio skupštinsku većinu u Prijedoru što bih protumačila kao znak popuštanja od strane SNSD. Drugu situaciju smo imali brzo nakon što je DNS zaustavio djelovanje u koaliciji, kada je njihov potpredsjednik Marko Aćić imenovan na određenu funkciju (v.d. direktora Sekretarijata za raseljene lica i migracije). Znači, negdje se počelo sabirati i oduzimati tako da su se desili ustupci od strane SNSD – zaključuje Topićeva.

Nezvanično, Dodik je rekao da mu je DNS potreban jer namjerava da u Narodnu skupštinu uputi neke inicijative za vraćanje nadležnosti sa nivoa BiH na nivo RS. Povod za to je deklaracija SDA, a rasprava se očekuje na posebnoj sjednici parlamenta koja još nije zakazana, a koja bi, prema nekim najavama, mogla da bude održana do kraja mjeseca.

Takođe, Dodiku je dvotrećinska parlamentarna većina neophodna u slučaju izmjene Ustava RS i preglasavanja u Predsjedništvu BiH, jer tada NS RS mora da potvrdi njegov veto.

EuroBlic-srpskainfo.com