Prelazak sa stabla na stablo preko visećih mostića, ljestvi i sajli, kao i zip-lajn, samo su dio izazova koje Avantura park “Kozara” nudi onima koji su željni uzbuđenja, zabave i adrenalina u prirodi.

Avanturisti koji se odluče da dođu na Kozaru i to isprobaju tu je vodič i instruktor Draško Anđelić da ih uputi i obavi bezjednosne pripreme.

Ovaj Prijedorčanin, inače turistički vodič u Nacionalnom parku Kozara, primjer je mladog čovjeka koji voli i zna svoj posao, a mogućnost da putuje iskoristio je da unese novine u nacionalni park i obogati ga avantura parkom.

Na tom poslu radi već desetak godina i Kozaru poznaje u dušu, a ideju o avantura parku prenio je iz Italije.

– Imamo pet planinskih staza koje redovno održavamo i uređujemo i koje imaju kompletnu signalizaciju. U registru koji vodim ukupno je 15 staza od kojih neke uređuju planinari, a neke nacionalni park i sve počinju sa Mrakovice – priča Anđelić.

Onaj ko voli Kozaru i ko je sa ovog podneblja te staze već poznaje, kaže Anđelić, a od stranaca koji se interesuju, najviše je Slovenaca.

– Montiranjem avantura parka htjeli smo da obogatimo turističku ponudu. Sve je isprobano u inostranstvu. Konstrukcije i platforme, sve sam osmislio na osnovu onoga što sam tamo vidio, a sada je na red došlo proširenje avantura parka. Inače, ovo je izazov mog radnog vremena koji čini da se adrenalin sa korisnika stalno prenosi i na mene i tako je svaki dan. Od viška adrenalina ne boli glava, bar do sada nije – šaljivo kaže Anđelić.

Avantura park “Kozara” je poligon na kome se mogu rekreirati i zabaviti posjetioci stariji od 12 godina.

Izazov u parku predstavlja 18 prepreka instaliranih na drveću.

Deset prepreka namijenjeno je uzrastu od 12 do 18 godina, dok cijelu dužinu staze od 19 prepreka mogu koristiti samo punoljetni. Tu korisnici poboljšavaju motoriku, ravnotežu, snagu i spretnost i podižu nivo adrenalina u krvi.

– Za zip-lajn će biti ograničenje i u godinama i kilaži, jer ga ne mogu koristiti laganiji od 60 kilograma ni mlađi od 16 godina – priča Anđelić.

O bezbjednosti se posebno vodilo računa, a od presudnog značaja bio je izbor opreme, ali i stalni nadzor zaposlenih u parku.

– Oprema je testirana i kupljena kod brendiranog proizvođača, od šljema, i gurni do samog pojasa i sajle – kaže Anđelić.

Avantura park je opravdao očekivanja, iako prema Anđelićevim riječima, broj posjetilaca bi se utrostručio da se urade signalizacija i reklamni bilbordi.

Sala ekstremnih sportova

Draško Anđelić je predsjednik Kluba ekstremnih sportova “Albatros” koji je kroz projekat grada Prijedora, Turističke organizacija grada i Turističke organizacije Republike Srpske, te nacionalnog parka, dobio u gradu i salu za vježbanje sa vještačkom stijenom.

– Sala ektremnih sportova takođe zahtijeva marketing jer se za nju ne zna, a s obzirom na to da zadovoljava sve uslove, dogovaramo da uđemo u penjačku ligu BiH sportsko penjanje na visokim stijenama – rekao je Anđelić.

Glas Srpske