Skupština grada Prijedora prihvatila je danas prijedlog odbornika DNS-a Olivere Brdar Mirković da sa dnevnog reda današnje sjednice bude povučena informacija o stanju u oblasti amaterizma u kulturi na području grada Prijedora, budući da su se u vezi sa ovom tačkom pojavile određene kontroverze.

Tačka nije bila na prvobitnom dnevnom redu današnjeg zasjedanja, objavljenom 15. oktobra, ali se pojavila u izmijenjenom dnevnom redu, objavljenom tri dana kasnije.

U toj informaciji, čiji izvjestilac je koordinator Koordinacionog tijela kulturno-umjetničkih društava i udruženja u oblasti amaterizma u kulturi Nebojša Aleksić, od 14 KUD-ova i udruženja čiji rad se sufinansira iz budžeta grada, našlo se 13, a ne i jedno od najmlađih, najaktivnijih i u najvećem usponu – Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor.

Zbog neslaganja sa sadržajem informacije, ali i sa tim da je za izvjestioca određen Nebojša Aleksić, otvoreno pismo odbornicima Skupštine grada Prijedora uputili su Željko Šormaz iz Udruženja za očuvanje tradicije, Mladen Stakić iz KUD-a “Kozara” i Milana Lukić iz KUD-a “Šarenica” koji su podsjetili na to da je krajem prošle godine osnovano i Koordinaciono tijelo KUD-ova i udruženja u oblasti amaterizma u kulturi radi bolje međusobne saradnje.

“Na jednom od sastanaka ovog tijela, održanog početkom septembra, postignut je dogovor u vezi sa pokušajem rješavanja problematike sa kojom se susreću udruženja koja se bave kulturnim amaterizmom u svom radu. Dogovor je bio da tročlana, tog dana imenovana komisija, pripremi određen tekst i da ga, nakon toga, donese na sastanak Koordinacionog tijela na kojem bi svi prisutni predstavnici prijedorskih udruženja usaglasili konačnu verziju teksta i takvu je poslali na izlaganje na sjednici gradskog parlamenta”, navodi se u otvorenom pismu kulturnjaka.

Oni u pismu tvrde da je tada, takođe, dogovoreno da izvjestilac o ovome bude Dejan Karlica, da komisija nije imala nikakav drugi zadatak ni ovlaštenje osim pripreme teksta za sastanak Koordinacionog tijela, da je bilo više od mjesec dana vremena da se tekst pripremi i na vrijeme usaglasi kako bi se kvalitetno predstavio na sjednici.

“Tekst nije pripremljen, sastanak nije ni sazvan ni održan, pa samim tim nikakvi stavovi nisu usaglašeni, a iz najave rada gradske skupštine saznali smo da će se na dnevnom redu naći i ova problematika. Zbog svega navedenog, obraćamo vam se sa molbom da ovu tačku ne razmatrate dok se ne održi sastanak Koordinacionog tijela i ne usaglase stavovi”, navodi se u otvorenom pismu.

Osim Koordinacionog tijela, grad Prijedor osnovao je Komisiju za praćenje rada KUD-ova i udruženja iz oblasti amaterizma u kulturi koje sufinansira budžet grada, a njena obaveza je da jednom godišnje sagleda rad svih društava i udurženja i da da preporuke za unapređenje stanja u ovoj oblasti.

SRNA

Vezane vijesti:

Kulturni radnici i rukovodioci udruženja uputili Otvoreno pismo odbornicima Skupštine grada Prijedora