U okviru podrške partnerskim jedinicama lokalne samouprave, Projekat opštinskog i ekonomskog upravljanja (MEG) je organizovao dvodnevnu konferenciju na temu: “Jačanje saradnje sa civilnim i privatnim sektorom, podizanje nivoa transparentnosti u radu lokalne uprave, socijalna inkluzija i rodna ravnopravnost”.

Konferencija je održana 15. i 16. oktobra 2019. godine na Jahorini.

Na konferenciji su učestvovali članovi Tima za implementaciju Projekta MEG Gradske uprave Prijedor, na čelu sa gradonačelnikom Milenkom Đaković i predsjednikom Skupštine grada Ajdinom Mešićem.

Cilj ove konferencije je da se dodatno unaprijedi saradnja sa civilnim i privatnim sektorom, transparentnost,socijalna inkluzija i rodna ravnopravnost u partnerskim jedinicama lokalne samouprave (JLS), kroz upoznavanje sa najboljim praksama iz BiH i regiona, te aktuelnim izazovima sa kojima se JLS suočavaju.

Cilj je da partnerske JLS ostvare dodatni napredak u okviru sistema upravljanja rezultatima MEG projekta, što će dovesti do boljeg i kvalitetnijeg pružanja usluga građanima i podrške razvoju privrede.

Na konferenciji su uručena i priznanja za tri najuspješnije jedinice lokalne samouprave u periodu 2018-2019. godina, od ukupno 18 JLS iz cijele BiH, koje učestvuju u Projektu MEG.

Grad Prijedor je osvojio drugo mjesto u ukupnom poretku od 18 opština i gradova koji učestvuju u MEG projektu, čime je ostvario pravo da, pored redovnog iznosa granta od 90.000 švajcarskih franaka, dobije i bonus na ostvareni grant u iznosu od 70.000 švajcarskih franaka (ukupno 160.000 CHF).

Priznanje za Grad Prijedor je primio gradonačelnik Milenko Đaković.

Plasmanom u top 3 JLS, Grad Prijedor, koji u projektu MEG učestvuje od 2016. godine, je ostvario izuzetan napredak u svom svakodnevnom radu, radu svoje administracije, kao i poboljšanje u radu komunalnog preduzeća “Vodovod” a.d. Prijedor.

Nagrada koju su dobile samo tri najbolje plasirane JLS iznosi 85.000 švajcarskih franaka za svaku JLS, što znači da je Grad Prijedor, u drugom ciklusu dodjele finansijske pomoći u okviru projekta MEG, ostvario ukupni grant u iznosu od 245.000 CHF ili oko 427.000 KM. Ova sredstva će biti upotrebljena za rekonstrukciju sekundarne vodovodne mreže i kućnih priključaka u ulicama Ive Andrića i VI Krajiške brigade u naselju Gomjenica i u dijelu naselja Čirkin Polje. Grad Prijedor će iz budžeta izdvojiti dodatnih oko 500.000 KM u realizaciju ovih projekata, što ukupno iznosi oko 1 milion KM.

Projekat opštinskog ekonomskog i okolišnog upravljanja (MEG) finansira Vlada Švajcarske, a realizuje Razvojni program Ujedinjenih Nacija (UNDP) u saradnji sa 18 partnerskih JLS.

www.prijedorgrad.org