U Prijedoru je promovisana publikacija “U sjećanju – Radenko Bilbija” autora Marka Misirače i otvorena izložba fotografija iz predstava u kojima je Bilbija igrao ili režirao, čime se prijedorsko Pozorište još jednom prisjetilo preminulog kolege.

Gradonačelnik Milenko Đaković rekao je da je malo Prijedorčana, a pogotovo pozorišne publike koja u sjećanju ne nosi neku od Bilbijinh uloga ili predstava u njegovoj režiji, što je pokazatelj njegove svestranosti i višedecenijskog rada u teatru.

“Kolege i prijatelji iz Pozorišta Prijedor najbolji su svjedoci njegove posvećenosti pozorišnoj umjetnosti, a njegova porodica najbolje zna da je ova ustanova kulture bila njegov drugi dom”, rekao je Đaković sinoć, otvarajući izložbu.

On je naveo da velike krasi entuzijazam, ljubav i predanost poslu koje godine ne umanjuju, što je potvrdio i Bilbija od prve uloge u sezoni 1975/1976. do decembra 2014. godine, kada je već vidno narušenog zdravlja režirao svoju posljednju predstavu.

Direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš rekao je da publikacija “U sjećanju – Radenko Bilbija” opisuje višedecenijski rad, entuzijazam i trud ovog stvaraoca.

“Tu su i respektabilni brojevi, ako su brojevi uopšte bitni – više od 60 uloga, više od 20 režiranih predstava i idejna rješenja za 25 scenografija. Koliko je Radenko Bilbija značio za ovu kuću jako je teško opisati”, rekao je Baroš.

Doajen prijedorskog glumišta Zlata Kogelnik rekla je da je Bilbija bio tolerantan i pošten čovjek, koji je uveseljavao kolege, ali mu je mladost iscurila iz ruke, pa je odjedanput postao ozbiljan i umoran.

“Žao mi je što je rano otišao, a zadužio je sve u Pozorištu Prijedor da nastave njegovim putem i da vole ovu kuću”, kaže Kogelnikova.

Marko Misirača, autor publikacije čiji je izdavač Pozorište Prijedor, rekao je da ideja o jednoj vrsti omaža Radenku Bilbiji traje već neko vrijeme i da su brošura sa nekoliko autorskih tekstova i izložba 13 fotografija velikog formata nešto najmanje što je moglo da se uradi.

On je istakao da bi po Radenku Bilbiji trebalo nazvati scenu Pozorišta Prijedor i objaviti luksuznu monografiju posvećenu ovom umjetniku.

“Nadam se, i već smo u nekim pregovirima, da se ova izložba pojavi u pratećem programu pozorišnih festivala u Jajcu, Banjaluci, Zenici, Brčkom, Sarajevu, gdje god smo gostovali sa nekim predstavama i gdje god je Radenko osvajao nagrade”, rekao je Misirača.

On je podsjetio da je Pozorište Prijedor imalo velikih imena, ali da Bilbijin životni put korespondira sa razvojem ove kuće.

Prema njegovim riječima, Pozorište je osnovano 1953. godine, a Radenko je prvu ulogu igrao u isto vrijeme kad se kuća uselila u današnje zdanje. Osamdesetih godina prošlog vijeka krenula je borba za profesionalizaciju koju će Bilbija i doživjeti nakon rata, a zgrada je današnji izgled dobila u vrijeme kada je on odlazio.

Radenko Bilbija rođen je 24. decembra 1956. godine u Prijedoru, a umro 10. juna 2015. u ovom gradu.

SRNA